Ajankohtainen

Joulu ja lääkkeet

Julkaistu 20.12.2017 15.00

”Olis joulu, että sais yölläkin syödä” on vanha suomalainen sanonta ja kuvaa osittain sitä, mikä jouluun edelleen monella liittyy: normaalia runsaampi syöminen ja arjesta vapautuminen.

Aiheuttavatko jouluun liittyvät muutokset sitten ongelmia lääkkeiden kanssa? Yleisesti voi sanoa, että eivät.

Tavallista useammin tapahtuva ja tavallista runsaampi syöminen voivat hidastaa joidenkin lääkkeiden pääsyä vatsasta eteenpäin, jolloin niiden imeytyminen ja vaikutuksen alkaminen viivästyy.

Jos kyseessä on pysyvä, pitkäaikainen lääkitys, ei käyttäjä välttämättä edes huomaa tätä. Nopeasti vaikuttavien lääkkeiden, kuten joidenkin kipulääkkeiden kohdalla vaikutuksen viivästymisellä voi olla pientä merkitystä.

Ruokavaliolla saattaa olla merkitystä

Verenohennukseen käytetyn Marevanin käyttäjät tietävät, että lääkkeen vaikutus voi muuttua suuresti riippuen ruokavalion sisällöstä, erityisesti vihreistä kasviksista. Tämä johtuu niiden sisältämän K-vitamiinin määrästä.

K-vitamiini toimii Marevanille vastavaikuttajana ja vie siten sen tehon pois tai ainakin pienentää sitä. Joulun perinneruuat eivät sisällä K-vitamiinia erityisen paljon, vaan esimerkiksi perunalaatikossa sitä on vain noin 1 mikrogramma /100 g, kun lehtikaalissa on noin 600 mikrogrammaa / 100 g.

Eniten K-vitamiinia on kinkussa ja kalkkunassa: noin 70 mikrogrammaa / 100 g. Jos on syönyt sekaruokavaliota muutenkin, niin Marevan-annos on viritetty tasolle, jossa K-vitamiinia saa joka tapauksessa jonkin verran. Niinpä jouluherkuista nauttiminen ei muodosta Marevanin suhteen erityistä riskiä.

Lääketalo toivottaa kaikille turvallista ja rauhallista joulua!