Ajankohtainen

Antibioottien käyttöön rajoituksia

Julkaistu 9.5.2019 15.00

Euroopan lääkevirasto (EMA) kehotti rajoittamaan 28.3.2019 kinoloni- ja fluorokinoloni-antibioottien käyttöä

​​​​​​​​Mistä on kyse?

Kinolonit ja niiden alaryhmä fluorokinolonit (levofloksasiini, moksifloksasiini, siprofloksasiini, ofloksasiini) ovat laajakirjoisia antibiootteja, joita käytetään yleisesti vakavien bakteeriperäisten tulehdusten hoitoon. Niitä on kuitenkin käytetty myös lieviin ja virusperäisiin tauteihin sekä esimerkiksi turistiripulin ennaltaehkäisyyn.  

Lääkkeiden aiheuttamia tyypillisiä vakavia haittoja ovat mm. jänteiden tulehdukset ja repeämät, lihas- ja nivelkivut, aisti- ja unihäiriöt sekä masennus. Haitat voivat ilmetä jo hoidon alussa, mutta ne saattavat ilmaantua myös pitkän ajan jälkeen hoidon loppumisesta.  

Fluorokinoloni-antibioottien käyttöä pyritään rajoittamaan eikä niitä suositella seuraavissa tilanteissa:

  • Infektiot, jotka ovat lieviä tai saattavat parantua ilman hoitoa (esimerkiksi nielutulehdus)
  • Infektiot, jotka eivät ole bakteerin aiheuttamia (esimerkiksi miesten krooninen eturauhastulehdus)
  • Ennaltaehkäisevä hoito (mm. turistiripuli) tai estohoito (mm. naisten toistuvat virtsatieinfektiot)
  • Lievät tai keskivaikeat bakteeriperäiset tulehdukset, jos jotain muuta kyseisen tulehduksen hoitoon suositeltua antibioottia voidaan käyttää 
  • Potilaat, jotka käyttävät pitkäaikaista kortisonihoitoa ja ovat aiemmin saaneet haittoja kyseisistä lääkkeistä

Erityistä harkintaa noudatetaan ikäihmisten, elinsiirtopotilaiden sekä munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien hoidossa, sillä nämä potilaat ovat herkempiä etenkin jännehaitoille.  

Mitä tämä tarkoittaa potilaalle?

Suomessa fluorokinoloni-antibioottien käyttöaiheet on rajattu selkeästi ja tavallisimpiin tulehduksiin on olemassa ajantasainen hoitosuositus, ns. Käypä Hoito, jota suomalaiset lääkärit noudattavat tarkasti. Jos sinulle on määrätty jokin fluorokinoloni-antibiootti, jota juuri käytät, on sinun syytä jatkaa kuurisi loppuun siten kuin on ohjeistettu.  Todennäköisyys vakavalle haittavaikutukselle on hyvin pieni, jos lääkitystä käytetään asianmukaiseen tarkoitukseen.  Hoitamatta jättäminen voi joissakin tapauksissa johtaa jopa hengenvaraan. Jos kuitenkin olet huolissasi ja etenkin jos olet saanut lääkkeestä edellä kuvattuja haittavaikutuksia, kannattaa sinun olla välittömästi yhteydessä lääkettä määränneeseen tahoon ja varmistaa fluorokinoloni-antibiootin tarpeellisuus omalla kohdallasi. ​​