Ajankohtainen

Allergialääkkeiden turvallinen käyttö siitepölyallergiassa

Julkaistu 16.4.2021 15.00

Siitepölyallergiaa Suomessa aiheuttavat pääasiassa lehtipuiden, heinien ja pujon siitepöly.  Allergian itsehoitolääkkeet ovat tehokkaita ja hyvin siedettyjä.

Allergiaoireita ovat silmien kutina, punoitus ja vuotaminen, nenän tukkoisuus, kutina ja aivastelu sekä kirkkaan eritteen vuotaminen nenästä. Allergia voi aiheuttaa myös astman kaltaisia oireita tai pahentaa astmaa ja joskus myös iholla voi esiintyä nokkosrokkoa.

Siitepölyallergiassa elimistö on herkistynyt siitepölyn valkuaisaineelle, allergeenille. Elimistössä allergeeni aiheuttaa histamiinin ja muiden välittäjäaineiden vapautumista, mikä saa aikaan allergisen reaktion oireet.

Silmätippojen kanssa voi käyttää antihistamiinitabletteja

Allergiaoireiden aiheuttajan välttäminen ei siitepölyn kohdalla useinkaan ole mahdollista, joten allergialääkkeiden käyttö on tarpeen. Allergialääkkeiden tärkein vaikutus estää histamiinin tai muiden välittäjäaineiden vaikutusta.

Itsehoitoon käytettäviä allergialääkkeitä on saatavilla silmätippoina, nenäsuihkeina sekä suun kautta otettavina tabletteina.

Silmätippojen kanssa on turvallista käyttää lisäksi antihistamiinitabletteja, mikäli tipat eivät lievitä oireita riittävästi.

Natriumkromoglikaattia (Lecrolyn, Lomudal) sisältävien silmätippojen käyttö tulee aloittaa ennen siitepölykauden alkua ja allergiaoireiden ilmaantumista, ja niiden säännöllinen käyttö on suositeltavaa koko allergiakauden ajan.

Kortikosteroidit ovat tehokkain lääkitys nenäoireisiin

Nenäoireiden hoidossa nenäsuihkeina annosteltavat kortikosteroidit (Beclonasal Aqua, Beconase, Flixonase, Nasofan, Momesonex, Mometason Orion, Mometasone Actavis, Mommox, Nenoxin, Nasacort) ovat ensisijainen ja tehokkain lääkitys. Niidenkin käyttöä jatketaan koko allergiakauden ajan. Annostusta voi säädellä oireiden vaikeuden ja siitepölyn määrän mukaan pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Yli 1-vuotiaden lasten allergiaoireita voidaan hoitaa ilman reseptiä saatavilla suun kautta annosteltavilla antihistamiinitableteilla, -liuoksella tai -tipoilla. Yli 3-vuotiaiden lasten allergiaoireita voidaan hoitaa lisäksi myös silmätipoilla ja kortikosteroidinenäsuihkeilla.

Itsehoitoon tarkoitetut allergialääkkeet ovat tehokkaita ja hyvin siedettyjä. Niiden käyttäminen samanaikaisesti muun lääkityksen kanssa on pääsääntöisesti turvallista.

Itsehoitolääkkeitä voi käyttää koronarokotuksen jälkeenkin

Ainoastaan feksofenadiinin (Telfast, Fexorin, Fexofenadine Ratiopharma) ja ebastiinin (Ebastin Orion, Kestine, Kestine Lyo, Kestox) kanssa samanaikaista käyttöä tiettyjen lääkeaineiden kanssa tulee välttää (katso tarkemmin kyseisen lääkkeen valmisteyhteenvedosta ja pakkausselosteesta) .

Koronarokotuksen jälkeen itsehoitoon tarkoitettujen allergialääkkeiden käyttämiselle ei ole estettä.

Lisätietoa allergiaoireiden itsehoidosta sekä tilanteista, jolloin on syytä hakeutua lääkäriin, voi lukea itsehoidon Käypä hoito –suosituksesta.