Sisäkorvaistutehoidon arvio poliklinikalla

Ennen kuin päädytään sisäkorvaistutteeseen, potilaalle tehdään kokonaisvaltainen kuuloarvio yliopistollisen sairaalan poliklinikalla.

Potilas saapuu lähetteellä sisäkorvaistutehoidon arvioon yliopistollisen sairaalan poliklinikalle (HYKS, KYS, OYS, TAYS tai TYKS). Poliklinikalla potilaalle tehdään kokonaisvaltainen kuuloarvio. Potilaan kuuloa tutkitaan käytössä olevien kuulokojeiden kanssa ja ilman mittaamalla äänesten ja puheen kuulemista. Lisäksi tarkistetaan kuulokojeiden asianmukaiset säädöt.

Poliklinikalla potilas tapaa lääkärin ja potilaalle kerrotaan sisäkorvaistutehoidosta. Leikkausarvioon tuleville potilaille tehdään pään magneettikuvaus ja tarvittaessa korvalokeroston tietokonetomografia tai kartiokeilatietokonetomografia.

Jos päädytään leikkaushoitoon, potilas asetetaan leikkausjonoon. Valtaosa sisäkorvaistuteleikkaukseen tulevista potilaista kutsutaan leikkausta edeltävälle käynnille 1–2 viikkoa ennen leikkausta. Ennen tätä esikäyntiä potilasta pyydetään täyttämään esitietokaavake ja hänet ohjataan käymään laboratoriossa.

Esikäynnillä potilas tapaa leikkaavan korvakirurgin ja sairaanhoitajan. Käynnillä käsitellään leikkauksen valmisteluun, sairaalassa oloon ja leikkauksesta toipumiseen liittyviä asioita ja kartoitetaan potilaan kokonaistilanne. Läheisillä on mahdollisuus osallistua esikäynnille. Käynnin yhteydessä annetaan ohjeet, mitkä lääkkeet on tauotettava ennen leikkausta ja mitkä lääkkeet voi ottaa leikkauspäivänä. Lisäksi tarkistetaan potilaan rokotussuoja.

Hoitopolun onnistumista edistää potilaan motivaatio ja kuntoutusmyönteisyys. Tavoitteena on kuulon kohentuminen ja sen myötä sujuvampi kommunikaatio.

Leikkaukseen tulijan talo tarjoaa luotettavaa tietoa leikkauspotilaalle ja auttaa valmistautumaan leikkaukseen.

Päivitetty  13.8.2020

Kyllä