Toimeentulo pitkäaikaissairaudessa

​​​​​​​Kela tarjoaa eri elämäntilanteisiin etuuksia toimeentulon turvaamiseksi, jos olet estynyt opiskelemasta tai käymästä töissä.

Tästä osiosta löydät kuntoutujille tai pitkäaikaissairaille tarkoitetut etuudet. Pääset Kelan verkkosivujen kautta tutustumaan tarkemmin yksittäisiin Kelan kuntoutukseen liittyviin etuuksiin.

Haitarin otsikkotaso2
Alle 16-vuotiaan vammaistukiLapsi, joka tarvitsee ikäistään enemmän hoitoa ja huolenpitoa vamman tai sairauden vuoksi vähintään 6 kuukauden ajan, voi saada vammaistukea.

Lue lisää Kelan verkkosivuilta.

16 vuotta täyttäneen vammaistukiVammaistukea maksetaan 16–67-vuotiaalle sairaalle tai vammaiselle henkilölle, jonka toimintakyky on heikentynyt vähintään vuoden ajan ja vammasta tai sairaudesta aiheutuu haittaa tai avun tarvetta.

Lue lisää Kelan verkkosivuilta.

Nuoren kuntoutusrahaNuoren kuntoutusrahaa maksetaan 16–19-vuotiaalle henkilölle opiskelun tai muun työelämään tähtäävän kuntoutuksen ajalta tilanteessa, jossa työ- tai opiskelukyky on heikentynyt vamman tai sairauden vuoksi. Sen tavoitteena on edistää kuntoutumista ja työllistymistä.

Lue lisää Kelan verkkosivuilta.

Kuntoutusraha16–67-vuotiailla henkilöillä on oikeus Kelan kuntoutustoimenpiteiden aikana kuntoutusrahaan, jos kuntoutuksen tavoitteena on työelämään pääsy tai palaaminen tai työelämässä pysyminen.

Lue lisää Kelan verkkosivuilta.

OsakuntoutusrahaOsakuntoutusrahaa voi saada kuntoutuksen ajalta, jos kuntoutuksen aikana pystyy osittain käymään töissä.

Lue lisää Kelan verkkosivuilta.

KuntoutustukiJos työkyky ei ole palautunut sairauspäivärahakaudella ja työkyvyttömyys tulee kestäneeksi noin vuoden ajan, on mahdollista hakea kuntoutumisen ajalle kuntoutustukea.

Lue lisää Kelan verkkosivuilta.

TyökyvyttömyyseläkeTyökyvyttömyyseläke myönnetään toistaiseksi, jos ei työkyvyn palautuminen ole todennäköistä. Määräaikainen työkyvyttömyyseläke on nimeltään kuntoutustuki.

Lue lisää Kelan verkkosivuilta.

Eläkettä saavan hoitotukiEläkettä saavan hoitotuki on tarkoitettu tukemaan pitkäaikaisesti sairaan tai vammaisen eläkkeensaajan selviytymistä jokapäiväisessä elämässä.

Lue lisää Kelan verkkosivuilta.

Tutustu tarkemmin kaikkiin Kelan kuntoutukseen liittyviin etuuksiin Kelan verkkosivuilla. Lisätietoa taloudellisesta tuesta perheille nuoren sairastuessa tai tukea talouden hallintaan saat Mielenterveystalon kautta.

pitkäaikaissairas; sairastunut; aikuiset; kuntoutusraha; toimeentulo; vammaistuki; osakuntoutusraha; nuorten kuntoutusraha; kuntoutustuki; työkyvyttömyyseläke; hoitotuki; etuudet; kuntoutuminen; kuntoutuja; kela; kuntoutus; potilas; nuoret; lapset

Kyllä

Päivitetty  4.5.2023