Träning av musklerna i bäckenbotten hjälper

Det lönar sig för kvinnor att träna musklerna i bäckenbotten under hela livet. Regelbunden träning lindrar alla former av inkontinens.

Träning av styrkan och kontrollen av musklerna i bäckenbotten har en positiv inverkan på livskvaliteten. Starka muskler i bäckenbotten stödjer organen i höften och ländryggen och förbättrar förmågan att kontrollera urin och avföring. Musklerna i bäckenbotten har också stor betydelse för den sexuella njutningen.

Musklerna i bäckenbotten finns innanför höften, och de kan inte ses med blotta ögat. De kan bli svagare till följd av graviditet, förlossning, fysiskt ansträngande arbete, fritidsaktiviteter, kronisk hosta, rökning, förstoppning, övervikt och menopaus.

När musklerna i bäckenbotten är i ett gott skick, är de starka, och du kan vid behov låta dem slappna av. De fungerar i samverkan med de övriga musklerna och aktiveras före de ytliga musklerna, till exempel magmusklerna, när du spänner dina krafter. En god hållning och en bra allmän fysisk kondition är också bra för musklerna i bäckenbotten.

Övningar för musklerna i bäckenbotten

Video: Identifiera musklerna i bäckenbotten

Video: Avancerade övningar

Video: Lär dig att spänna musklerna på förhand

Video: Regelbunden träning

Om det är svårt för dig att träna på egen hand eller om du inte gör några framsteg på två månader, lönar det sig för dig att söka dig till fysioterapi med en läkarremiss.

Läs mer i Rehabiliteringshuset

Läs mer om fysioterapi för bäckenbotten i avsnittet om information.

Föregående sidaNästa sida

 

Kyllä

Uppdaterad  15.8.2018