Varför är det viktigt att jag rör på mig?

Att du rör på dig och motionerar är viktigt i vården av ryggradsreumatism. Genom att röra på dig mångsidigt förbättrar du din allmänkondition och samtidigt förebygger du att felställningar uppstår.

Regelbunden motion har många positiva hälsoeffekter, till exempel för hjärt- och blodcirkulationen, musklerna, benstommen, lederna och nervsystemet. Motion har också en positiv inverkan på humöret och aktivitetsnivån och via ämnesomsättningen också på viktkontrollen.

Rör på och använd din rygg och andra leder dagligen. På så sätt förebygger du att ledernas rörelsevidd och muskelstyrka försvagas. Dina muskler kan förkortas om du inte använder dem. Då stramas de åt, vilket ökar smärtan och stelheten.

Genom motion kan du också påverka din arbetsförmåga och livskvalitet. En behaglig motionsform som passar din vardag stöder ditt helhetsmässiga välbefinnande.

Vad är syftet med motion?

Målet med motionen är att bibehålla bästa möjliga rörlighet i ryggraden, bröstkorgen och lederna. Det här lyckas med hjälp av rörelse- och styrketräningsövningar och tänjning. Tillräcklig rörlighet och muskelstyrka hjälper också upprätthålla en god hållning.

Mångsidig och regelbunden motion upprätthåller muskelstyrkan och allmänkonditionen och lindrar smärta. Motion förebygger också att felställningar uppstår.

 

Kyllä

Uppdaterad  9.7.2019