Uthållighetskondition och muskelstyrka

Uthållighets- och muskelstyrketräning är viktigt i ryggradsreumatism.

Inflammationer leder ofta till trötthet och då kan uthållighetskonditionen försvagas.

Uthållighetskondition betyder blodcirkulationssystemets (det vill säga hjärtats och blodcirkulationens) och andningsorganens (dvs. lungornas) förmåga att sköta om muskulaturens blod- och syreintag.

Muskelstyrkeövningar ökar muskelstyrkan- och uthålligheten, som upprätthåller din hållning.

Uthållighetsträning

Till exempel promenader, cykling eller vattenlöpning är bra sätt att träna uthållighetskondition. Öka gradvis motionens belastning då du vill förbättra uthålligheten.

Om ryggradsreumatismen är aktiv och din uthållighetskondition inte är så utvecklad, räcker måttlig ansträngning. I sjukdomens lugna fas kan du öka effektiviteten. Då kan motionen till och med vara ansträngande.

Muskelstyrketräning

Du kan träna muskelstyrka till exempel hemma eller på gymmet. I träningen bör du beakta rätt teknik, hur du inleder övningarna och ledernas vinkel.

För att du ska kunna förbättra din fysiska form krävs regelbunden träning. Träningens inverkan syns först efter flera veckor. Med tanke på din hållning är det viktigt med god muskelstyrka i ryggen, mellersta kroppen och benen.

Du kan röra på dig enligt rekommendationen om hälsomotion (för 18-64-åringar), trots ryggradsreumatismen:

  • Förbättra din uthållighetskondition genom att under en vecka röra på dig minst 2 timmar och 30 minuter på en rask nivå eller 1 timme och 15 minuter på en ansträngande nivå.
  • Träna muskelstyrka och rörelsekontroll, till exempel balans och smidighet, minst 2 gånger i veckan.

Läs mera:

  • UKK-institutets motionscirkel, på finska (PDF)Open this document with ReadSpeaker docReader
  •  

    Kyllä

    Uppdaterad  9.7.2019