Hur ska jag röra på mig i sjukdomens olika faser?

Det lönar sig att testa på olika motionsformer och sportgrenar i takt med sjukdomens olika faser.

Under inflammationen

Under inflammationsfasen bör du undvika kraftigt belastande motion där stötar riktas mot de inflammerade lederna eller ryggen, till exempel löpning. Du bör ändå röra på de inflammerade lederna dagligen.

De symtomfria lederna kan du belasta som vanligt. Smärta leder ofta till att man inte rör på sig alls. Välj alltså motionsformer som är behagliga för dig själv och som belastar de sjuka lederna mindre. Ledvänliga motionsformer är till exempel vattengymnastik, cykling och skidåkning.

Kylbehandling

Använd kylbehandling på det inflammerade området under ledinflammationen. Syftet med kylbehandlingen är att minska den akuta inflammationen, svullnaden och smärtan. Dess inverkan baserar sig både på att blodkärlen drar sig samman och på att känselnerven i området domnar.

Använd kylförpackningen 10 minuter åt gången. Du kan upprepa behandlingen flera gånger om dagen på basis av symtomen (rodnad, svullnad, smärta). Lägg något mellan kylförpackningen och huden, till exempel en handduk eller annat tyg, för att undvika köldskador på huden.

Efter inflammationen

När ryggsmärtan eller ledsymtomen har lindrats, kan du återgå till bekanta motionsformer. Träningen bör vara effektiv och mångsidig och utveckla muskelstyrka, uthållighetskondition och balans. Börja träna i lugn takt och öka effektiviteten gradvis.

Ledvänlig motion

Det finns många motionsformer som är bra för lederna, såsom stavgång, vattengymnastik, skidåkning, cykling, gymträning, gymnastik, dans, bollsporter, rodd och paddling.

Föregående sidaNästa sida

 

Kyllä

Uppdaterad  9.7.2019