Motion och smärta

Ledinflammationer leder ofta till rörelseömhet och kan även orsaka smärta. Genom att lätt träna den inflammerade leden upprätthåller du dess rörlighet, och även smärtan kan lindras.

Symtom på ledinflammation

  • rörelseömhet
  • beröringssmärta
  • rörelsestelhet
  • rodnad, rödaktighet och svullnad i leden.

Symtomen kan vara besvärligare om morgnarna eller efter att man suttit still och de lättar oftast om man rör på sig. Undvik hård ansträngning av den inflammerade leden och satsa på motion där den inte belastas kraftigt. Kom ändå ihåg att röra på den inflammerade leden. Rörelseövningar hjälper med att upprätthålla ledens rörelsevidd och kan lindra smärtan.

Om du har svårt att klara dig med den smärta som ledgångsreumatismen orsakar eller om smärtan är kraftig, bör du diskutera saken med din läkare.

Hur skiljer jag ledinflammation från annan smärta?

Det är viktigt att du lär dig skilja på inflammatorisk smärta, som beror på ledgångsreumatismen och på vanliga förnimmelser som kan uppkomma i samband med att du testar på nya träningsformer.

Muskelvärk är vanligt, det är en molande värk som uppkommer efter effektiv eller ny slags träning. Det är en mer diffus smärta som känns på ett vidsträckt område. Muskelvärk förekommer vanligen inom några dagar efter ansträngningen. Det kan kännas obehagligt när musklerna tröttnar eller när du testar en ny rörelse, men kroppens reaktion är helt normal. Du behöver alltså inte vara rädd för muskelvärk.

Under motionsprestationen eller en stund efteråt ska man på sin höjd känna måttlig smärta i lederna. Den borde ändå lätta eller upphöra inom några timmar efter att du motionerat, eller allra senast följande morgon.

Det är inte meningen att man ska känna kraftig eller ilande ledsmärta under motion, och den eventuella smärtan efteråt ska inte heller vara långvarig. I sådana fall ska du lätta på motionen och testa egenvårdsövningarna här nedan för att lindra smärtan.

Vad kan jag göra när det gör ont i lederna?

På annat håll i Hälsobyn

Mer information hittar du i Reumahuset:

 

Kyllä

Uppdaterad  9.7.2019