Lönar det sig att träna fötterna?

Muskler som stöder fötternas struktur kan tränas. På så sätt stärker du fötterna, trots reumatismen.

Det finns många små leder i foten, och de stöds av flera ledband och muskler. På insidan av foten och i området av trampdynan finns det varsitt fotvalv. Deras syfte är att bära upp kroppens vikt och att stödja foten när du rör på dig.

Du kan träna de muskler som stöder fötterna på samma sätt som de andra musklerna. Foten får ofta stöd av skorna nästan hela dagen, och då får musklerna inte jobba så mycket. På grund av inflammation och smärta som är orsakad av reumatismen, kan det vara utmanande att gå och svårt att röra på lederna. Då försvagas musklerna ytterligare. Muskelsvaghet kan leda bland annat till trampdynans utbredning och felställningar i fotens främre del (hallux valgus) och hammartår.

Det lönar sig att börja träna fötternas muskler i sittande ställning. På så sätt är inte hela kroppens vikt på fötterna. Du kan förstärka dina fötter till exempel med hjälp av följande övningar:

Lyft stortån

Höj stortån i luften. Håll trampdynan och de andra tårna fast i golvet. Rörelsen aktiverar de muskler som stöder vristens mellersta delar.

Spreta på tårna

Spreta på tårna, så att de inte är fast i varandra. Rörelsen aktiverar fötternas muskler.

Gör foten kortare

Försök göra foten kortare, så att en kopp bildas under fotsulan. Håll ändå trampdynan fast i golvet. När du är i rörelse förkortas på så sätt fotens innersta sida. Foten aktiveras av rörelsen.

Stortåns sidorörelse

Skjut stortån åt sidan, bort från de andra tårna. Den här rörelsen aktiverar musklerna på fotens insida och förebygger att en snedställning av stortån uppstår.

Tips! Om det behövs, kan du underlätta rörelsen lätt med handen. Du kan också underlätta övningarna genom att se på dina fötter. Att se på foten medan du utför rörelsen kan göra övningen lättare.

Börja träningen med några upprepningar. Du kan gradvis öka antalet upprepningar och göra rörelsen sammanlagt 10-20 gånger. Du kan få individuella övningsinstruktioner av en fysioterapeut eller fotterapeut.

 

Kyllä

Uppdaterad  9.7.2019