Instruktioner för fotvård

Fothygien, hud- och nagelvård och val av rätt strumpor är en del av egenvården av fötterna i reumatiska sjukdomar.

Fothygien

Skötsel av fothygien borde bli en del av din dagliga egenvård. Det här innebär daglig tvätt och noggrann torkning av fötterna.

Som daglig tvätt räcker att du sköljer fötterna med rinnande vatten. Det avlägsnar svett, mjäll, strumpludd och damm från fötterna. Överdrivet blötande i varmt vatten torkar ut fötterna och då kan den tunna huden mellan tårna ta skada.

Fötterna ska torkas noggrant efter tvätt. Torka tårnas mellanrum var för sig med en mjuk handduk eller med papper. Överdrivet gnidande gör att den tunna huden mellan tårna skadas. Du kan använda rengjort fårull för skadade eller irriterade tåmellanrum. Skadade tåmellanrum är mer känsliga för infektioner, såsom fotsvamp.

Hudvård

Till hudvård hör insmörjning, behandling av olika slags hudproblem och daglig kontroll av fötterna.

Smörj in fötterna dagligen. På så sätt behåller huden sin flexibilitet. Genom att hålla fötternas hud mjuk, förebygger du att förhårdnader uppstår. Undvik att smörja in kräm mellan tårna. Kräm mellan tårna kan leda till att huden blir för mjuk (med undantag för medicinska krämer, till exempel svampkrämer). Välj kräm enligt din hudtyp. Till exempel torr hud kräver en fetare kräm. Fötternas hud är tjockare än andra hudområden, så en tunn kräm räcker inte för fötterna. Smörj i synnerhet in förhårdnaderna och lederna. Genom att massera in krämen absorberas den bättre och de styva ledernas rörlighet kan förbättras.

Fukt, som samlats i täta tåmellanrum kan leda till irritation av huden samt hudskador. Det är bra att lägga rengjord fårull eller fibertygremsor i tåmellanrummen för att absorbera fukten. Samtidigt håller fårullen eller kostfibern tårna isär. Använd inte samma fårull flera gånger utan ta ny, ren fårull varje gång.

Kontrollera dina fötter dagligen, också tåmellanrummen, med tanke på irritation och hudskador. Det är också bra att regelbundet kontrollera naglarna. Om du märker en förhårdnad i foten, är det skäl att vända sig till en fotvårdare eller fotterapeut. Det är också bra att utreda orsaken till att förhårdnarderna uppstått. Använd inte kemiska ämnen för att avlägsna förhårdnader. De frätande ämnena kan absorberas också av den friska huden och orsaka hudskador.

Om du inte ser dina fotsulor på annat sätt, kan du använda en spegel som hjälp, eller be dina närmaste att kontrollera dem i stället för dig. Kontakta en fotterapeut eller fotvårdare, om du märker något avvikande i hudens skick eller om hudskadan inte ser ut att läka efter några dagar.

Nagelvård

Nagelvård är en viktig del av fötternas egenvård. Naglar som vuxit sig för långa kan orsaka ett sår i den bredvidliggande tån. Rundade nagelkanter kan i sin tur växa inåt och orsaka en infektion i nagelvallen. Vänd dig till en fotterapeut eller fotvårdare, om du inte kan sköta dina naglar själv.

Naglarnas uppgift är att skydda tårnas spets från gnidning och tryck. Nagelväxten är individuell, stortåns nagel växer från roten till spetsen på ungefär ett år. Nagelvårdsredskapen ska vara personliga, så att de inte sprider infektioner, t.ex. nagelsvamp.

Det är lättast att klippa naglarna efter tvätt. Då är naglarna mjuka och spricker inte så lätt. Klipp naglarna i samma form som nagelns spets, runda inte hörnen. Känn på nagelns längd genom att trycka med fingret. Du borde känna nageln när du trycker på tåns spets. Vid behov kan de vassa ytorna slipas med en nagelfil.

Strumpor

Strumpornas uppgift är att skydda fötterna från skavsår, avlägsna fukt från huden och fungera som stötdämpare. En för liten strumpa gör att man svettas mer, orsakar felställningar i tårna och nagelproblem samt ökar risken för irritation och sår mellan tårna.

Då du köper strumpor är det viktigt att du kommer ihåg att en strumpa alltid krymper i tvätten. Strumpans resor får inte spänna, eftersom det förhindrar fotens naturliga vätskecirkulation. Strumpor som tillverkats av blandmaterial är bättre på att föra bort fukt från huden än en bomullsstrumpa. En våt eller fuktig strumpa kan lätt orsaka skavsår.

Föregående sidaNästa sida

Relaterat till ämnet

 

Kyllä

Uppdaterad  10.7.2019