Hur påverkas fötterna av reumatism?

I reumatism kan inflammationer​ orsaka felställningar i fötterna. Det går ändå att själv påverka fötternas välbefinnande på olika sätt​​.

I reumatism kan inflammationer leda till att de strukturer som stöder benets ställning (ledkapslar, ledband, senor och muskler) försvagas och fotens leder kan bli överrörliga. Smärta i foten kan ofta leda till att musklerna inte används, vilket skapar obalans. Det påverkar fotens hållning och ledernas ställning. I och med inflammationer kan det också uppkomma erosiva förändringar i ben och leder, dvs. att brosk- och benytan förstörs. Till följd av detta kan lederna slutligen styvna.

De vanligaste förändringarna i fötterna är att trampdynan breder ut sig, snedställning av stortån (hallux valgus), hammartår samt att hälbenet vrids. Stortåns snedställning innebär att stortån vänder sig emot de andra tårna. Hammartå innebär att tårna böjs från bas- eller ytterleden eller båda två. Hammartår kan också orsakas av för små skor eller strumpor. Trampdynan kan även breda ut sig på grund av åldrande. I reumatiska sjukdomar kan också inflammationer inverka på de strukturer som stöder trampdynan, och då kan fotens normala välvning ge vika.

Smärtor i fotområdet är vanliga bland ledgångsreumatiker, ungefär två tredjedelar upplever smärtor i foten dagligen. Smärtan upplevs mest i vristerna, trampdynan och tårna.

 

Kyllä

Uppdaterad  9.7.2019