Fothälsa i reumatiska sjukdomar

​​​Den här guiden är riktad till personer med reumatiska sjukdomar och är avsedd för att stödja fötternas välbefinnande. Fötterna bär oss oftast genom hela livet, därför är det viktigt att ta hand om dem.

Den här guiden är en allmän guide för fothälsa i reumatiska sjukdomar. Den ersätter inte handledning som ges av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Fråga vid behov vilka instruktioner i den här guiden som lämpar sig för just dig.


pic Hur påverkas fötterna av reumatism?

I reumatism kan inflammationer​ orsaka felställningar i fötterna. Det går ändå att själv påverka fötternas välbefinnande på olika sätt​​.

pic Lönar det sig att träna fötterna?

Benmuskler och de muskler som stöder fotleden kan tränas. På så sätt stärks benens funktion​​ trots reumatismen.

pic Instruktioner för fotvård

Fothygien, hud- och nagelvård och val av rätt strumpor, är en del av egenvården av fötterna i reumatiska sjukdomar.

pic Stödsulor som hjälp

Stödsulor kan användas till exempel för att stöda fotens ställning och funktion, minska belastningen och för att ge stötdämpning då du rör på dig.

pic Skor

Skornas uppgift är att skydda fötterna. En lämplig och bra sko stöder fotens uppbyggnad och gör det lättare att röra på sig.

pic Vrist- och knästöd

​Vrist- och knästöd används för att stöda och rätta till foten och korrigera ledens felställning. Med hjälp av vrist- och knästöd är det lättare att gå. D​e kan också lindra smärtan.​Uppdaterad  9.7.2019