Egenvård av sklerodermi

Den här guiden är riktad till dig som har sklerodermi. Sjukdomen kan orsaka utmaningar på flera livsområden. I den här guiden får du tips och handledning för att klara dig i vardagen.

Sklerodermi är en ovanlig och mångfasetterad sjukdom, vars inverkan på det dagliga livet varierar stort mellan olika människor. Du kan själv underlätta vardagen på många sätt. Egenvården är en viktig del av livet med sklerodermi.

Den här guiden är en allmän guide för egenvård av sklerodermi och den ersätter inte handledning som ges av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Fråga vid behov vilka instruktioner i den här guiden som lämpar sig för just dig.

pic Millas historia

Milla lever med sklerodermi. Läs hennes historia.

pic Handträning

Sklerodermi kan orsaka förändringar i händernas rörlighet. Det kan till exempel bli svårare att greppa saker med händerna. Rörelseövningar förebygger att huden stramas åt eller styvnar.

pic Ansiktsträning

Förändringar i ansiktets hud märks som spändhet i ansiktet och gör det svårt att öppna munnen. Muskeltänjning ökar och upprätthåller ansiktets rörlighet.

pic Rehabilitering gör vardagen lättare

Rehabilitering är en del av sklerodermivården. Dess syfte är att främja din livshantering, din funktionsförmåga och ditt välbefinnande.

På annat håll i Hälsobyn

Mer information om sklerodermi hittar du i Reumahuset.