Stödande av erektion efter bortoperation av prostatan

Erektionsbesvär orsakade av operationen kan lättas med många olika medel.

God blodcirkulation i bäckenbottenområdet försnabbar återhämtningen av vävnad och nerver. Dessutom är god blodcirkulation en förutsättning för svällkropparnas funktion. Läkandet av operationssåren kan ta flera veckor och det rekommenderas att avstå från samlag fyra veckor efter operationen.

Ge tid för din egen återhämtning efter operationen. Insjuknande och diverse vårdmetoder kan orsaka oro och frånvaro av sexuell lust.

Haitarin otsikkotaso2
Träning av bäckenbottenmuskler

Identifieringsövning för bäckenbottens muskulatur kan öka på blodcirkulaitonen i bäckenbotten vilket försnabbar på återhämtningen av vävnaderna.

Styrketräning av bäckenbottenmusklerna kan stärka funktionen av musklerna som stöder erektionen.

Läs vidare:

Elektrisk stimulation

Elektrisk stimulation kan aktivera funktionen och förbättra känslan på erektionsnerverna och musklerna som stöder erektionen.

Du kan få anvisningar för användning av elektrisk stimulation från t.ex. en fysioterapeut som är specialiserad i bäckenbotten.

Läs vidare:
HjälpmedelDet finns diverse hjälpmedel för att stöda erektionen så som:
  • Pubisring förhindrar blodflödet bort från svällkropparna. Ringen kan även förhindra urinläckage under erektionen.
  • Erektionsstöd placeras vid basen av penisen för att stöda erektionen. Oftast används erektionsstöd tillsammans med pubisring.
  • Vakuumpump skapar ett undertryck som får blodet att fylla svällkropparna.

Lär dig att använda erektionsstödande hjälpmedel på rätt sätt. Kom ihåg att använda glidmedel. Du kan be mer hjälp från en sexualrådgivare.

Medicinsk behandling

I början av läkandet efter operationen är målet med medicinering att förbättra blodcirkulationen i bäckenbotten, istället för att få erektion till stånd. Då operationssåren har läkts kan man använda medicinering för att vårda erektionsproblem.

Olika alternativ för medicinering är

  • tabletter som intas oralt
  • injektioner in i svällkropparna
  • läkemedel som insätts i urinröret.

Du kan diskutera angående din medicinering med din läkare.

Läs vidare:
Kirurgisk vård

Ifall medicinering eller hjälpmedel är tillräckliga för att vårda ditt erektionsproblem, kan du nytta av erektionsprotes. Protesen insätts kirurgiskt och behovet för den bedöms tidigast då det gått ett år från prostataoperationen.

Läs vidare:

 

Uppdaterad  3.6.2021