Ny höftled, nya rörelser

​​​​​​​​Syftet med träningen efter höftledsplastiken är att se till att lederna fungerar som de ska och att stöda rehabiliteringen efter operationen. I den här guiden får du instruktioner för träning.

Efter höftledsplastiken är det viktigt att aktivt rehabilitera den opererade leden och de stödande musklerna. När du tränar på att gå och förstärker dina ben är risken för fallolyckor mindre. Genom att träna klarar du dig också mer självständigt i vardagen. Träna redan före operationen, så att det är lättare att börja träna efter den​.​

Den här guiden är en allmän guide och den ersätter inte handledning som ges av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Fråga vid behov vilka instruktioner i den här guiden som lämpar sig för just dig.Hur börjar jag träna?

Du kan börja träna genast efter höftledsplastiken. Övningarna är lätta att göra och de stöder återhämtningen efter operationen.

pic Hur börjar jag röra på mig?

En fysioterapeut eller sköterska hjälper dig med att börja röra på dig. Här får du anvisningar för hur du gör det så enkelt och tryggt som möjligt.

pic Hur går jag vidare med träningen​?

Självständiga övningar är rehabiliteringens hörnsten efter höftledsplastiken.