Hurdana hjälpmedel behöver jag?

Hjälpmedel gör det lättare att röra sig och hjälper dig att klara av vardagliga sysslor. Bekanta dig med de nödvändiga hjälpmedlen i god tid före operationen.

​​​​​​

Före höftledsplastiken får du av den sjukvårdsenhet som opererar dig en lista på hjälpmedel, som underlättar rörelseförmågan och vardagen efter operationen. Du får låna hjälpmedlen avgiftsfritt från hjälpmedelsutlåningen -eller centralen vid din egen hälsostation. Låna hjälpmedlen i god tid före operationen så att du hinner öva dig på att använda dem.

Bakomliggande sjukdomar eller skador som gör det svårt att röra på sig, kan ställa särskilda krav på hjälpmedlen. Ta i god tid kontakt med hjälpmedelsutlåningen om du har särskilda behov.

Kryckor

Kryckor minskar på den opererade fotens belastning och smärta och ger extra stöd när du går eller tar dig upp för trappor. Kryckornas längd anpassas individuellt för dig. Längden är lämplig när axlarna hålls avslappnade och armbågarna är nästan raka.

Isdubbar är viktiga att ha när det är halt. När du rör dig i våta utrymmen är det bra att komma ihåg att kryckornas gummiproppar är mycket hala då underlaget är vått.

Om du på grund av till exempel reumatism har svårt att använda vanliga kryckor, kan du använda specialkryckor för reumatiker, där tyngden fördelas på armbågarna i stället för på händerna.

Rullator

En fyrhjulsrullator är ett bra alternativ för kryckor om din balans är försvagad eller om du har svårt att gå med kryckor. Rullatorn har handbromsar och en korg där du kan hålla din väska eller andra saker.

Höjden på rullatorns armstöd anpassas individuellt för dig. Håll rullatorn nära din kropp medan du rör på dig. På så sätt lättar du på den opererade fotens belastning och ryggen hålls rak. De flesta rullatormodeller är hopfällbara och kan transporteras med bil.

Om det är svårt för dig att använda en vanlig rullator, till exempel på grund av reumatism, kan en rullator för reumatiker passa dig. Den påminner om en vanlig rullator, men dess armstöd är högre upp och du stöder dig på dem med underarmarna. Då belastas händerna betydligt mindre.

Toalettförhöjning

En toalettförhöjning gör det lättare att sätta sig ner och stiga upp från toalettsitsen under de första veckorna efter höftledsplastiken.

Det finns förhöjningar av olika modell och höjd. Toalettförhöjningar passar alla de vanligaste toalettsitsmodellerna. Förhöjningen fästs, beroende på modellen, antingen i hålen där locket vanligen sitter fast eller så spänns den fast med skruvar från sidorna. Det finns också toalettförhöjningar försedda med handtag.

Sittkudde

Med hjälp av en sittkudde är det lättare att sitta ner och stiga upp, till exempel från en låg stol. Sittkudden stöder också höften och låret när du sitter. Det finns sittkuddar av olika höjd, mellan 5 till 15 centimeter. I vissa kuddmodeller är ett av sittkuddens hörn mjukare än de andra hörnen. Placera det mjuka hörnet under den opererade sidans lår.

Griptänger

Med hjälp av en griptång kan du lyfta upp saker utan att böja dig ner. Det finns griptänger i olika storlekar och de flesta modeller har en magnet, som gör det lättare att greppa metallföremål.

Förhöjningsklossar för sängbenen

Du kan höja sänghöjden med hjälp av förhöjningsklossar för sängbenen. En lämplig höjd gör det lättare att sitta på sängkanten och stiga upp från sängen. På så sätt böjs höften heller inte så kraftigt.

Det finns olika slags förhöjningsklossar. Kolla upp vilken typ av ben (form och diameter) din säng har, innan du skaffar förhöjningsklossarna. Ta förhöjningsklossarna i bruk redan före operationen, så att de är på plats när du kommer hem från sjukhuset.

Strumppådragare

Med hjälp av en strumppådragare kan du klä på dig dina strumpor utan att behöva böja dig ner och vrida på foten. Klä på dig lösare strumpor när du använder strumppådragare, så att du får på dig strumporna lättare.

Så här klär du på dig strumpor med strumppådragare:

  • Rulla strumpan på strumppådragaren.
  • Släpp ner strumppådragaren på golvet och håll samtidigt i snöret.
  • Sätt in foten i strumppådragaren.
  • Dra i snöret och tryck samtidigt in foten i strumpan.

Duschstol

En duschstol är inte ett nödvändigt hjälpmedel efter höftledsplastiken, men den kan underlätta vården av såret. Med hjälp av en duschstol kan du tvätta dig sittandes.

Du kan justera duschstolens höjd genom att förkorta eller förlänga dess ben. Det finns olika slags duschstolar, till exempel sådana med armstöd och ryggstöd och modeller som är hopfällbara.​


Föregående sidaTill ledplastikguiderna​

 



 

Kyllä

Uppdaterad  12.11.2019