Hur ska jag röra på mig när jag väntar på operationen?

Återhämtningen efter höftledsplastiken främjas av en bra allmänkondition samt god styrka och funktion i de muskler som rör höftleden.

​​​​​​​​​​​​​​

Försök röra på dig aktivt varje dag. Motion förbättrar muskelstyrkan, rörligheten i lederna, muskeltöjbarheten och balansen. Träna också på uthålligheten, den utvecklar lungornas och hjärtats funktion. Rör på höftleden i olika riktningar för att upprätthålla rörligheten i lederna.

 P​å annat håll i Rehabiliteringshuset

Du hittar träningsövningar som du kan göra redan före operationen i Rehabiliteringshusets guide Ny höftled, nya rörelser: Hur går jag vidare med träningen? Det är normalt att känna smärta under träningen.

Du kan använda smärtlindrande läkemedel som ordinerats till dig och lämpliga hjälpmedel, så att det är lättare för dig att röra på dig. Om du vill undvika att utsätta den sjuka leden för kraftig belastning eller stötar, kan du till exempel motionera i vatten.

Mångsidig motion, såsom vattengymnastik, cykling, längdskidåkning och gymträning förstärker höften och upprätthåller ledrörligheten. I synnerhet vattengymnastik är effektivt och går oftast att utöva också i den smärtsamma fasen.

Hur mycket kan jag röra på mig?

En lämplig träningsmängd är ungefär en halvtimme måttligt belastande motion, 3-5 gånger i veckan. Måttlig belastning innebär att du blir något andfådd, men ändå kan prata under träningen.

Den bästa träningen är regelbunden motion, eftersom nyttan med träningen inte håller i sig efter att du slutat träna. Vardagliga sysslor är bra nyttomotion och du kan också röra på dig i mindre omgångar.

Hur ska jag beakta mina andra sjukdomar?

Bakomliggande sjukdomar är vanligtvis inte ett hinder för motion,​​ när du har hittat en motionsform som passar dig själv. Tala med din läkare om lämpliga motionsformer och lämplig belastningsmängd, om du har en hjärtsjukdom. Sök dig till motionsrådgivningstjänsten i din hemkommun, om du vill få stöd i motioneringen.

Vad ska jag göra om smärtan blir värre när jag rör på mig?

Motion kan både minska och öka på smärtan. Om du har ledvärk i flera timmar efter träningen, betyder det att träningsmängden är för stor eller att belastningen är för hård. Lätta på ansträngningen om leden blir väldigt sjuk av träningen. Använd smärtlindrande mediciner enligt de instruktioner du fått av din läkare.

Ofta kan kylbehandling och vila också minska på smärtan. Vid behov kan du använda hjälpmedel som stöd när du rör på dig. Smärtkontroll är också viktigt för att garantera att du får tillräckligt med sömn och vila efter operationen.

Kan jag tryggt röra på mig ända fram till operationsdagen?

Det går bra att träna före operationen. Fysisk träning upprätthåller muskelstyrkan och allmänkonditionen, vilket främjar återhämtningen efter operationen.

Kan jag ta smärtlindrande medicin?

Använd vid behov smärtlindrande medicin så att du kan röra på dig och motionera. Det är bättre att röra på sig med hjälp av smärtlindrande medicin, än att inte röra på sig alls. Följ ändå alltid läkarens anvisningar gällande medicineringen.​

 På annat håll i Hälsobyn

Mer information om smärtlindrande medicin för ledsmärta hittar du i Ledhuset: Läkemedelsbehandling för artros (Ledhuset)Till börjanNästa​ sida

  

Kyllä

Uppdaterad  12.11.2019