Hur gör jag vardagen efter operationen smidigare?

Före höftledsplastiken är det bra att du funderar på din hemmamiljö, dina dagliga aktiviteter och ditt eventuella hjälpbehov. Med små förändringar stöder din hemmamiljö rehabiliteringen.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Under den första tiden efter höftledsplastiken kan det vara svårare för dig att röra på dig och du kommer att behöva hjälpmedel. Planera i förväg hur du ska klara dig hemma​. Be att dina närmaste hjälper dig eller ordna vid behov utomstående hjälp.

Fundera på hur du kan förbereda dig på att återvända hem:

Hur rör jag mig tryggt hemma?

Hemmamiljön är lätt att göra mer tillgänglig med små åtgärder. Se till att passagerna är tillräckligt breda för dina hjälpmedel. Små möbler kan flyttas så att du kan röra på dig smidigt. Vid behov kan du avlägsna mattor om de är särskilt hala, eller om det finns en risk att du snubblar på dem. Hjälpme​del underlättar vardagen hemma.

Hur sköter jag om vardagens sysslor?

Fundera på om du kan använda duschutrymmena i ditt hem också efter operationen. Se till ​att du har mat färdigt hemma så att du inte behöver gå till butiken genast när du kommit hem från sjukhuset. Du kan sköta övriga vardagssysslor på samma sätt som före operationen, beroende på din ork​. Be dina närmaste om hjälp vid behov.

Var kan jag få hjälp?

Du kan behöva utomstående hjälp efter att du återvänt hem från sjukhuset. Om du till exempel behöver hjälp med att tvätta dig, kan du få hjälp via hemtjänsten i din hemkommun. Olika föreningar erbjuder också så kallad väntjänst.

Var ska jag träna efter operationen?

Du kan göra övningar hemma genast efter att du kommit hem från sjukhuset. När det är lättare för dig att röra på dig, kan du gå på längre promenader utanför ditt hem. En promenad till butiken är ett exempel på bra vardagsmotion.

När rehabiliteringen framskrider kan du kan träna muskelstyrka med vikter, till exempel på gymet. En givande träningsmiljö ger dig mer motivation.

Hur lång är rehabiliteringsperioden?

Fysisk aktivitet före operationen har en betydande inverkan på rehabiliteringen efter den​. Övervikt och bakomliggande sjukdomar kan bromsa upp rehabiliteringen. Rehabiliteringen efter operationen framskrider snabbare ju fortare du börjar öva på att gå och träna enligt de instruktioner du fått.

Öva dig i synnerhet på att gå: ta lika långa steg med båda fötterna och tänk på en god hållning. Rehabiliteringen efter höftledsplastiken fortsätter hela det första året efter operationen.

Rehabiliteringens framskridande​


Sex efter höftledsplastik

Återhämtningen från höftledsplastik tar sin tid och det är möjligt att du inte känner sexuell lust under den här tiden. När rehabiliteringen framskrider, förbättras ledens rörlighet och smärtorna minskar. Då blir det också lättare att ha sex.

  • Diskutera med din partner på vilka sätt ni kan ha sex under konvalescenstiden.
  • Du kan ha sex efter operationen, när du känner att du har lust för det och att du orkar fysiskt. ​
  • ​När det kommer till samlagsställningar, fäst uppmärksamhet vid såret och eventuella begränsningar som läkaren gett för den opererade höften.

Det är möjligt att bli gravid och föda barn efter höftledsplastik.

Om du upplever att du behöver mer information eller handledning, ska du ta kontakt med den enhet som vårdat dig.

Exempel på lämpliga samlagsställningar genast efter operationen:


​Du kan skriva ut instruktionen här:

Sex efter höftledsplastik (PDF)

​​​Föregående sidaNästa sida

 

 

Kyllä

Uppdaterad  2.12.2019