Träna blåsan

Patienter med framfall kan lida av svårigheter med att tömma blåsan. Det kan hända att blåsan inte töms helt på en gång, vilket kan göra att urineringsintervallerna blir kortare.

Urinblåsans uppgift är att lagra urin och tömmas vid lämpligt tillfälle. Normala urineringsintervaller är på dagen 3-4 timmar och på natten högst en urineringsgång. Blåsan är överaktiv när urineringsbehovet blivit tätare, men urinmängderna är små och du kan ha svårt att hinna till toaletten i tid.

När du tränar blåsan kan du i bästa fall lära dig att kissa mer sällan, kissa mer åt gången och minska det trängande behovet att gå på toa.

Med hjälp av en urindagbok kan du kartlägga din situation. Anteckna alla toalettbesök under dygnet, mängden urin per toalettbesök samt mängden och kvaliteten av vätska som du druckit.

Urindagbok (PDF)Open this document with ReadSpeaker docReader

Hur tränar man en överaktiv blåsa?

  • Sträva efter att förlänga urineringsintervallerna gradvis. När du känner behov att urinera, försök dröja med att gå på toa. Du kan börja med 5­–10 minuter.
  • Lämna bort de så kallade "för säkerhets skull"-besöken.
  • Drick tillräckligt. Drick 1,5–2 liter vätska per dag. Kaffe, te och alkohol kan dock irritera blåsan, och därför kan det vara bra att undvika dem.
  • Också stress, spänning och kyla kan väcka behovet av att urinera. Lär dig att koppla av och att lugnt ta situationen under kontroll.

Kontrollera hur du sitter när du urinerar

Haitarin otsikkotaso2
Video: Bra ställning när du urinerar

Komentosarjaeditori ‭[1]‬

Komentosarjaeditori [1] WWW-osavalikko 
 
 
 
 
Video: Metod som lugnar blåsan 1

Komentosarjaeditori ‭[2]‬

Komentosarjaeditori [2] WWW-osavalikko 
 
 
 
 
Video: Metod som lugnar blåsan 2

Komentosarjaeditori ‭[3]‬

Komentosarjaeditori [3] WWW-osavalikko 
 
 
 
 
Video: Metod som lugnar blåsan 3

Komentosarjaeditori ‭[4]‬

Komentosarjaeditori [4] WWW-osavalikko 
 
 
 
 
Normalisering av urineringsintervallerna

Det normala urineringsintervallet på dagarna är tre timmar. På nätterna gör man normalt högst ett toalettbesök. Man känner vanligen ett starkt behov att urinera när det finns 3.5–4 deciliter urin i blåsan. Blåsans maximikapacitet är cirka en halv liter.

Börja kartlägga din situation genom att hålla en urineringsdagbok, där du antecknar alla toalettbesök, urinmängder och vätskemängder och -sorter som du druckit under dygnet.

Börja göra urineringsintervallerna kortare. Lär dig genom att fylla i urineringsdagboken att uppskatta när det finns cirka 3,5–4 dl urin i blåsan.

Gå på toa redan då, även om du inte känner behov att urinera.

Pröva dessa tips
  • Försäkra dig om att blåsan töms ordentligt genom att besöka toaletten utan brådska.
  • Urineringsreflexen kan vakna med hjälp av rinnande vatten från kranen.
  • Du kan också försöka stimulera reflexen genom att rycka snabbt i ditt könshår.
  • Sitt med rak rygg på toalettstolen.
  • Låt blåsan tömmas av dess eget tryck. Du kan föra höften fram och tillbaka och från sida till sida för att säkerställa att blåsan töms helt.
  • Stig slutligen upp och stå och sitt ner på nytt. Det hjälper blåsan att tömmas.
  • Du kan också pröva med att urinera stående i duschen. Då har höften en bättre ställning som hjälper blåsan att tömmas.
Att drickaEn lämplig vätskemängd är 1,5–2 liter per dygn. Undvik att dricka för mycket för att förhindra att blåsan blir övertänjd.
Övertänjd blåsa

Vid överfyllnadsinkontinens vaknar inte behovet att urinera i tid, vilket gör att det lagras för mycket urin i blåsan. Då ska man börja träna blåsan. Syftet med träningen är att urineringsintervallerna normaliseras och övertänjning av blåsan undviks.

Föregående sidaNästa sida

 

Kyllä

Uppdaterad  15.8.2018