Träning av musklerna i bäckenbotten hjälper

Det lönar sig för kvinnor att träna musklerna i bäckenbotten under hela livet. När musklerna i bäckenbotten är i bra skick, stödjer de organen i höften. De spelar också en stor roll för den sexuella njutningen.

Musklerna i bäckenbotten finns innanför höften, och kan inte ses med blotta ögat. De kan bli svagare till följd av graviditet, förlossning, fysiskt ansträngande arbete, fritidsaktiviteter, kronisk hosta, rökning, förstoppning, övervikt och menopaus.

Träning av styrkan och kontrollen av musklerna i bäckenbotten har en positiv inverkan på livskvaliteten. Starka muskler i bäckenbotten stödjer organen i höften och ländryggen och förbättrar förmågan att kontrollera urin och avföring. Musklerna i bäckenbotten har också stor betydelse för den sexuella njutningen.

När musklerna i bäckenbotten är i ett gott skick, är de starka, och du kan vid behov låta dem slappna av. De fungerar i samverkan med de övriga musklerna och aktiveras före de ytliga musklerna, till exempel magmusklerna, när du spänner dina krafter. En god hållning och en bra allmän fysisk kondition är också bra för musklerna i bäckenbotten.

Övningar för musklerna i bäckenbotten

Haitarin otsikkotaso2
Video: Identifiera musklerna i bäckenbotten

Komentosarjaeditori ‭[1]‬

Komentosarjaeditori [1] WWW-osavalikko 
 
 
 
 
Video: Avancerade övningar

Komentosarjaeditori ‭[2]‬

Komentosarjaeditori [2] WWW-osavalikko 
 
 
 
 
Video: Lär dig att dra samman musklerna på förhand

Komentosarjaeditori ‭[3]‬

Komentosarjaeditori [3] WWW-osavalikko 
 
 
 
 
Video: Regelbunden träning

Komentosarjaeditori ‭[4]‬

Komentosarjaeditori [4] WWW-osavalikko 
 
 
 
 

Du kan föra dagbok som hjälp för din träning.

Om det är svårt för dig att träna på egen hand eller om du inte gör några framsteg på två månader, lönar det sig för dig att söka dig till fysioterapi med en läkarremiss.

Föregående sidaNästa sida

 

Kyllä

Uppdaterad  15.8.2018