Miten vaikutan arkeni sujuvuuteen leikkauksen jälkeen?

Ennen polven tekonivelleikkausta on hyvä pohtia kotiympäristöä, arjen toimia ja mahdollista avuntarvetta. Pienillä muutoksilla kotiympäristö tukee kuntoutumista.

Tekonivelleikkauksen jälkeen liikkuminen saattaa aluksi olla tavallista hitaampaa ja käytät apuvälinettä liikkumisen tukena. Suunnittele jo ennen leikkausta, miten selviydyt leikkauksen jälkeen kotona. Tee valmistelut ennakkoon; pyydä läheisiä avuksi tai järjestä tarvittaessa ulkopuolista apua itsellesi.

Pohdi, miten voit etukäteen valmistautua kotiutumiseen:

Miten liikun turvallisesti kotona?

Kotiympäristöä on usein helppo muokata pienillä toimenpiteillä. Varmista, että kulkuväylät ovat riittävän väljät myös apuvälineen kanssa liikkuessa. Pieniä huonekaluja voi helposti siirtää niin, että kulkeminen on sujuvaa. Voit tarvittaessa poistaa mattoja kulkuväyliltä, mikäli ne ovat erityisen liukkaita tai aiheuttavat kompastumisvaaraa.

Miten hoidan arkiaskareet?

Pohdi, ovatko peseytymistilat kotonasi sellaiset, että pystyt käyttämään niitä myös leikkauksen jälkeen. Varaa ruokaa valmiiksi niin, ettei sinun tarvitse lähteä kauppaan heti kun olet kotiutunut sairaalasta. Voit hoitaa muita arkiaskareita jaksamisesi mukaan kuten ennen leikkausta. Pyydä tarvittaessa apua läheisiltä.

Mistä saan apua?

Joskus kotiympäristössä toimimiseen tarvitsee ulkopuolista apua sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Mikäli avuntarve liittyy esimerkiksi peseytymiseen, voi oman kotikunnan kotipalvelun kautta järjestyä apua. Myös eri yhdistykset tarjoavat niin kutsuttua ystäväpalvelua.

Missä harjoittelen leikkauksen jälkeen?

Välittömästi sairaalasta kotiutumisen jälkeen harjoitteluympäristöksi sopii oma koti. Pidennä kävelymatkaa kodin ulkopuolelle kun liikkuminen sujuu paremmin. Kävelyharjoittelu toteutuu helposti myös hyötyliikuntana esimerkiksi kauppareissuilla.

Kuntoutumisen edetessä lisää lihasvoimaharjoittelua lisäpainoilla ohjelmaasi. Lihasvoimaharjoittelua voit toteuttaa esimerkiksi kuntosaleilla. Mielekäs harjoitteluympäristö muistuttaa ja motivoi harjoitteluun.

Kuinka kauan kuntoutuminen kestää?​

Fyysinen aktiivisuus ennen leikkausta vaikuttaa merkittävästi leikkauksesta kuntoutumiseen. Ylipaino ja perussairaudet voivat hidastaa kuntoutumista. Toipumisaika leikkauksesta on 2-3 kuukautta ja kuntoutuminen jatkuu ensimmäisen vuoden ajan.

Kuntoutumisen eteneminen​


Edellinen sivuSeuraava sivu 

Kyllä

Päivitetty  19.9.2018