Millaisia apuvälineitä tarvitsen?

Apuvälineen tarkoitus on helpottaa arkipäivän liikkumista ja päivittäisistä askareista selviytymistä. Tutustu tarvittaviin apuvälineisiin hyvissä ajoin ennen leikkausta.

​​​​Polven tekonivelleikkauksen jälkeen tarvitset kävelyn apuvälineeksi kyynärsauvat tai muun sinulle sopivan liikkumisen apuvälineen. Saat apuvälineet maksutta lainaan oman terveyskeskuksesi apuvälinelainaamosta tai erillisestä apuvälinekeskuksesta. Lainaa apuvälineet hyvissä ajoin ennen leikkaukseen tuloa ja harjoittele niiden käyttöä etukäteen.

Liikkumista hankaloittavat perussairaudet tai vammat voivat asettaa erityisvaatimuksia apuvälineille. Ole hyvissä ajoin yhteydessä apuvälinelainaamoon, mikäli sinulla on erityistarpeita apuvälineiden suhteen.

Kyynärsauvat

Kyynärsauvojen tarkoituksena on vähentää leikatun jalan kuormitusta ja kipua tuomalla lisätukea kävelyyn ja portaissa kulkemiseen. Kyynärsauvojen pituus säädetään sinulle yksilöllisesti. Pituus on sopiva kun hartiat pysyvät rentoina ja kyynärpäät ovat lähes suorana.

Jääpiikit ovat tärkeät lisävarusteet liukkaalla. Huomioi liikkuessasi märkätiloissa, että kyynärsauvojen kumitulpat ovat märällä alustalla erittäin liukkaat.

Mikäli sinun on esimerkiksi reuman vuoksi hankalaa käyttää tavallisia kyynärsauvoja, voit hyötyä reumakyynärsauvoista. Niissä paino jakautuu kyynärvarsille käsien sijaan.

Rollaattori

Nelipyöräinen rollaattori on hyvä vaihtoehto kyynärsauvoille, jos tasapainosi on heikentynyt tai kyynärsauvakävely on haastavaa. Rollaattoreissa on käsijarrut ja kyydissä voi samalla kuljettaa kassia tai muuta tavaraa.

Rollaattorin käsinojien korkeus säädetään sinulle yksilöllisesti. Pidä rollaattori lähellä kehoa liikkuessasi, jotta saat kevennettyä painoa pois leikatulta jalalta ja pidettyä selän suorassa. Useimmat mallit voidaan laittaa kasaan ja kuljettaa mukana autossa.

Jos sinun on hankalaa käyttää rollaattoria esimerkiksi reuman vuoksi, voit hyötyä reumarollaattorista. Se muistuttaa tavallista rollaattoria, mutta käsinojat ovat korkeammat ja niihin tukeudutaan kyynärvarsilla. Tällöin käsien kuormitus vähenee huomattavasti. 

Kyllä

Päivitetty