Miten vaikutan arkeni sujuvuuteen leikkauksen jälkeen?

Ennen lonkan tekonivelleikkausta on hyvä pohtia kotiympäristöä, arjen toimia ja mahdollista avuntarvetta. Pienillä muutoksilla kotiympäristö tukee kuntoutumista.

Liikkuminen saattaa tekonivelleikkauksen jälkeen aluksi olla tavallista hitaampaa ja käytät apuvälinettä liikkumisen tukena. Suunnittele jo ennen leikkausta, miten selviydyt kotona leikkauksen jälkeen. Tee valmistelut ennakkoon; pyydä läheisiä avuksi tai järjestä tarvittaessa ulkopuolista apua itsellesi.

Pohdi, miten voit etukäteen valmistautua kotiutumiseen:

Miten liikun turvallisesti kotona?

Kotiympäristöä on usein helppo muokata pienillä toimenpiteillä. Varmista, että kulkuväylät ovat riittävän väljät myös apuvälineen kanssa liikkuessa. Pieniä huonekaluja voi helposti siirtää niin, että kulkeminen on sujuvaa. Voit tarvittaessa poistaa mattoja kulkuväyliltä, mikäli ne ovat erityisen liukkaita tai aiheuttavat kompastumisvaaraa. Apuvälineet helpottavat kotiympäristössä toimimista.

Miten hoidan arkiaskareet?

Pohdi, ovatko peseytymistilat kotonasi sellaiset, että pystyt käyttämään niitä myös leikkauksen jälkeen. Varaa ruokaa valmiiksi niin, ettei sinun tarvitse lähteä kauppaan heti kun olet kotiutunut sairaalasta. Voit hoitaa muita arkiaskareita jaksamisesi mukaan samalla tavalla kuin ennen leikkausta. Pyydä tarvittaessa apua läheisiltä.

Mistä saan apua?

Saatat tarvita ulkopuolista apua kotona sen jälkeen kun olet kotiutunut sairaalasta. Oman kotikunnan kotipalvelun kautta voi järjestyä apua, mikäli avuntarve liittyy esimerkiksi peseytymiseen. Myös eri yhdistykset tarjoavat niin kutsuttua ystäväpalvelua.

Missä harjoittelen leikkauksen jälkeen?

Heti sairaalasta kotiutumisen jälkeen harjoitteluympäristöksi sopii oma koti. Pidennä kävelymatkaa vähitellen ja voinnin mukaan kodin ulkopuolelle. Esimerkiksi kauppaan käveleminen on hyvää hyötyliikuntaa.

Lisää ohjelmaasi lihasvoimaharjoittelua lisäpainoilla kuntoutumisen edetessä. Lihasvoimaharjoittelua voit toteuttaa esimerkiksi kuntosaleilla. Mielekäs harjoitteluympäristö motivoi harjoitteluun.

Kuinka kauan kuntoutuminen kestää?

Fyysinen aktiivisuus ennen leikkausta vaikuttaa merkittävästi leikkauksesta kuntoutumiseen. Ylipaino ja perussairaudet voivat hidastaa kuntoutumista. Mitä nopeammin aloitat kävelyharjoittelun ja ohjattujen harjoitteiden tekemisen leikkauksen jälkeen, sitä nopeammin kuntoudut.

Panosta kävelyharjoitteluun; ota yhtä pitkiä askeleita molemmilla jaloilla ja pidä hyvä ryhti. Kuntoutuminen tekonivelleikkauksesta jatkuu koko ensimmäisen vuoden.

Kuntoutumisen eteneminen
Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo