Miten vaikutan arkeni sujuvuuteen leikkauksen jälkeen?

Ennen lonkan tekonivelleikkausta on hyvä pohtia kotiympäristöä, arjen toimia ja mahdollista avuntarvetta. Pienillä muutoksilla kotiympäristö tukee kuntoutumista.

​​​​

Liikkuminen saattaa tekonivelleikkauksen jälkeen aluksi olla tavallista hitaampaa ja käytät apuvälinettä liikkumisen tukena. Suunnittele jo ennen leikkausta, miten selviydyt kotona leikkauksen jälkeen. Tee valmistelut ennakkoon; pyydä läheisiä avuksi tai järjestä tarvittaessa ulkopuolista apua itsellesi.

Pohdi, miten voit etukäteen valmistautua kotiutumiseen:

Miten liikun turvallisesti kotona?

Kotiympäristöä on usein helppo muokata pienillä toimenpiteillä. Varmista, että kulkuväylät ovat riittävän väljät myös apuvälineen kanssa liikkuessa. Pieniä huonekaluja voi helposti siirtää niin, että kulkeminen on sujuvaa. Voit tarvittaessa poistaa mattoja kulkuväyliltä, mikäli ne ovat erityisen liukkaita tai aiheuttavat kompastumisvaaraa. Apuvälineet helpottavat kotiympäristössä toimimista.

Miten hoidan arkiaskareet?

Pohdi, ovatko peseytymistilat kotonasi sellaiset, että pystyt käyttämään niitä myös leikkauksen jälkeen. Varaa ruokaa valmiiksi niin, ettei sinun tarvitse lähteä kauppaan heti kun olet kotiutunut sairaalasta. Voit hoitaa muita arkiaskareita jaksamisesi mukaan samalla tavalla kuin ennen leikkausta. Pyydä tarvittaessa apua läheisiltä.

Mistä saan apua?

Saatat tarvita ulkopuolista apua kotona sen jälkeen kun olet kotiutunut sairaalasta. Oman kotikunnan kotipalvelun kautta voi järjestyä apua, mikäli avuntarve liittyy esimerkiksi peseytymiseen. Myös eri yhdistykset tarjoavat niin kutsuttua ystäväpalvelua.

Missä harjoittelen leikkauksen jälkeen?

Heti sairaalasta kotiutumisen jälkeen harjoitteluympäristöksi sopii oma koti. Pidennä kävelymatkaa vähitellen ja voinnin mukaan kodin ulkopuolelle. Esimerkiksi kauppaan käveleminen on hyvää hyötyliikuntaa.

Lisää ohjelmaasi lihasvoimaharjoittelua lisäpainoilla kuntoutumisen edetessä. Lihasvoimaharjoittelua voit toteuttaa esimerkiksi kuntosaleilla. Mielekäs harjoitteluympäristö motivoi harjoitteluun.

Kuinka kauan kuntoutuminen kestää?

Fyysinen aktiivisuus ennen leikkausta vaikuttaa merkittävästi leikkauksesta kuntoutumiseen. Ylipaino ja perussairaudet voivat hidastaa kuntoutumista. Mitä nopeammin aloitat kävelyharjoittelun ja ohjattujen harjoitteiden tekemisen leikkauksen jälkeen, sitä nopeammin kuntoudut.

Panosta kävelyharjoitteluun; ota yhtä pitkiä askeleita molemmilla jaloilla ja pidä hyvä ryhti. Kuntoutuminen tekonivelleikkauksesta jatkuu koko ensimmäisen vuoden.

Kuntoutumisen eteneminen


Seksuaalisuus leikkauksen jälkeen

Toipuminen tekonivelleikkauksesta vie aikansa ja on luonnollista, että saatat kokea seksuaalista haluttomuutta. Kuntoutumisen edetessä nivelen liikkuvuus parantuu ja kivut vähenevät ja näin seksuaalinen kanssakäyminen helpottuu.

  • Keskustele kumppanisi kanssa teille sopivasta tavasta toteuttaa seksuaalisuutta toipilasvaiheessa.
  • Voit aloittaa seksin​ leikkauksen jälkeen, kun tunnet siihen halua ja koet fyysises​ti jaksavasi.​
  • ​Huomioi yhdyntäasennoissa haava ja mahdolliset lääkärin määrittelemät leikatun lonk​an rajoitukset.

Tekonivelleikkaus ei ole este raskaaksi tulemiselle ​tai synnyttämiselle.​​

Jos koet tarvitsevasi lisää tietoa tai neuvontaa, niin ota yhteyttä sinua hoitaneeseen yksikköön.

Esimerkkejä heti leikkauksen jälkeen sopivista yhdyntäasennoista:​​​​

Sopivat seksiasennot takaapäin heti leikkauksen jälkeen

​Voit t​ulostaa ohjeen tästä:

Seksuaalisuus lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen (PDF)


Edellinen sivuSeuraava sivuturvallisuus; seksi; kivuton arki; arki; arkielämä; arjen sujuminen; lonkan tekonivelleikkaus; lonkan nivelrikko; kuntoutuminen

Kyllä

Päivitetty  2.12.2019