Millaisia apuvälineitä tarvitsen?

Apuvälineen tarkoitus on helpottaa arkipäivän liikkumista ja päivittäisistä askareista selviytymistä. Tutustu tarvittaviin apuvälineisiin hyvissä ajoin ennen leikkausta.

Lonkan tekonivelleikkaukseen tuleva saa leikkausyksiköstä listan apuvälineistä, jotka helpottavat liikkumista ja arkitoimintaa leikkauksen jälkeen. Saat apuvälineet maksutta lainaan oman terveyskeskuksesi apuvälinelainaamosta tai erillisestä apuvälinekeskuksesta. Lainaa apuvälineet hyvissä ajoin ennen leikkaukseen tuloa ja harjoittele niiden käyttöä etukäteen.

Liikkumista hankaloittavat perussairaudet tai vammat voivat asettaa erityisvaatimuksia apuvälineille. Ole hyvissä ajoin yhteydessä apuvälinelainaamoon, mikäli sinulla on erityistarpeita apuvälineiden suhteen.

Kyynärsauvat

Kyynärsauvat vähentävät leikatun jalan kuormitusta ja kipua tuomalla lisätukea kävelyyn ja portaissa kulkemiseen. Kyynärsauvojen pituus säädetään sinulle yksilöllisesti. Pituus on sopiva kun hartiat pysyvät rentoina ja kyynärpäät ovat lähes suorana.

Jääpiikit ovat tärkeät lisävarusteet liukkaalla. Huomioi liikkuessasi märkätiloissa, että kyynärsauvojen kumitulpat ovat märällä alustalla erittäin liukkaat.

Mikäli sinun on esimerkiksi reuman vuoksi hankalaa käyttää tavallisia kyynärsauvoja, sinulle voi sopia reumakyynärsauvat. Niissä paino jakautuu kyynärvarsille käsien sijaan.

Rollaattori

Nelipyöräinen rollaattori on hyvä vaihtoehto kyynärsauvoille, jos tasapainosi on heikentynyt tai kyynärsauvakävely on haastavaa. Rollaattoreissa on käsijarrut ja kyydissä voi samalla kuljettaa kassia tai muuta tavaraa.

Rollaattorin käsinojien korkeus säädetään sinulle yksilöllisesti. Pidä rollaattori lähellä kehoa liikkuessasi, jotta saat kevennettyä painoa leikatulta jalalta ja pidettyä selän suorassa. Useimmat mallit voidaan laittaa kasaan ja kuljettaa mukana autossa.

Jos sinun on hankalaa käyttää rollaattoria esimerkiksi reuman vuoksi, sinulle voi sopia reumarollaattori. Se muistuttaa tavallista rollaattoria, mutta käsinojat ovat korkeammat ja niihin tukeudutaan kyynärvarsilla. Tällöin käsien kuormitus vähenee huomattavasti.

WC-korotus

WC-korotus helpottaa istuutumista ja seisomaan nousemista wc-istuimelta ensimmäisten viikkojen aikana lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen.

Korotuksia on saatavilla erimallisia ja -korkuisia. WC-korotukset sopivat kaikkiin yleisimpiin WC-istuinmalleihin. Mallista riippuen korotus kiinnitetään joko reikiin missä kansi normaalisti on kiinni, tai ruuveilla kiristäen sivuilta. Käsikahvoilla varustettuja korokkeita on myös tarvittaessa saatavilla.

Istuintyyny

Istuintyynyn avulla istuutuminen ja seisomaan nouseminen esimerkiksi matalalta tuolilta sujuu helpommin. Se tukee myös lonkkaa ja reittä kun istut. Istuintyynyjä löytyy erikorkuisia 5-15 cm väliltä. Joissakin istuintyynymalleissa yksi tyynyn kulmista on pehmeämpi kuin muut kulmat. Aseta pehmeä kulma leikatun puolen reiden alle.

Tarttumapihdit

Tarttumapihdeillä pystyt nostamaan tavaroita ilman kumartumista. Tarttumapihtejä löytyy erimittaisia, ja useimmissa malleissa on magneetti, joka helpottaa metalliesineisiin tarttumista.

Sängynjalan korottajat

Sängynjalan korottajilla voit nostaa sänkysi korkeutta. Sopiva korkeus helpottaa sängyn reunalla istumista ja siitä seisomaan nousemista. Tällöin lonkka ei myöskään mene voimakkaasti koukkuun.

Sängynjalan korottajia löytyy erimallisia. Tarkista minkälaiset jalat (muoto ja halkaisija) sängyssäsi on ennen kuin käyt lainaamassa korottajia. Ota korotukset käyttöön jo ennen leikkausta, jotta ne ovat paikallaan kun kotiudut sairaalasta.

Sukanvetolaite

Sukanvetolaitteen avulla saat puettua sukat jalkaan ilman kumartelua tai jalan kiertämistä. Käytä sukanvetolaitteen kanssa löysempää sukkaa, jolloin pukeminen sujuu helpommin.

Näin puet sukat sukanvetolaitteella:

  • Rullaa sukka sukanvetolaitteen päälle.
  • Pudota laite lattialle pitäen narusta kiinni.
  • Työnnä jalka sukanvetolaitteen sisään.
  • Vedä narusta ja työnnä samalla jalka sukan sisään.

Suihkutuoli

Suihkutuoli ei ole välttämätön apuväline lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen, mutta se voi helpottaa haavan hoitoa. Suihkutuolin avulla voit peseytyä istuen.

Saat säädettyä suihkutuolin korkeutta lyhentämällä tai pidentämällä sen jalkoja. Suihkutuoleja on erimallisia, esimerkiksi käsinojallisia, selkänojallisia ja kokoontaitettavia malleja.Edellinen sivuTekoniveloppaisiin

  

Kyllä

Päivitetty