Miten aloitan harjoittelun?

Polven tekonivelleikkauksen jälkeen voit aloittaa harjoittelun välittömästi. Harjoitteita on helppo tehdä ja ne tukevat palautumista leikkauksesta.

Aloita harjoittelu vuoteessa heti leikkauksen jälkeen. Harjoitteiden tavoitteena on tukea kehon palautumista leikkauksesta ja ylläpitää tärkeitä elintoimintoja.

Nilkkojen pumppausliike

Nilkkojen pumppausliikkeellä tehostat verenkiertoa jaloissa ja ennaltaehkäiset laskimotukoksien syntymistä leikkauksen jälkeen. Pohjelihas jännittyy ja rentoutuu liikkeen aikana, jolloin se pumppaa verta jaloista kohti sydäntä. Toista liikettä säännöllisesti aina väsymiseen asti useita kertoja päivässä, vähintään tunnin välein.

Hengitysharjoitukset

Hengitysharjoitukset rentouttavat ja parantavat keuhkojen ilmanvaihtoa. Harjoituksen aikana voit joko maata vuoteella selällään sängynpääty kohotettuna ja polvet hieman koukussa, tai istua sängyn reunalla.

Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Tee syviä hengityksiä viisi kerrallaan, kerran tunnissa. Rauhallinen, syvä hengitys rentouttaa ja helpottaa oloa sekä pienentää hengitystieinfektioiden riskiä.


AlkuunSeuraava sivu 

Kyllä

Päivitetty  19.9.2018