Miten etenen harjoittelussa?

Harjoittelu leikkauksen jälkeen etenee asteittain kevyistä harjoituksista tavalliseen arkeen liittyvään liikuntaan ja sen jälkeen rasittavampaan liikuntaharjoitteluun.

Aloita harjoittelu leikkauksen jälkeen saamiesi ohjeiden mukaisesti. Tee harjoitteita säännöllisesti. Rasituskestävyyden lisääntyessä voit kuormittaa leikattua jalkaa enemmän.

Kuuntele omia tuntemuksiasi. Liian nopea eteneminen voi hidastaa kuntoutumista ja ärsyttää leikattua aluetta.

Kuntoutumisen eteneminen


Mitä jos harjoittelu aiheuttaa kipua?

Rasituksen ja harjoittelun jälkeen saatat huomata leikatulla alueella väsymystä, kipua tai muita tuntemuksia. Se on yleensä normaalia ja tuntemusten pitäisi helpottaa levon myötä. Käytä kylmähoitoa ja lepää tarvittaessa.

Kipuja saattaa ilmaantua myöhemminkin kuntoutumisen edetessä. Usein ne ovat kuitenkin vaarattomia ja liittyvät rasitukseen, mikä on normaalia. Älä vältä rasitusta, mutta mukauta harjoittelua mikäli huomaat kipuja ilmaantuvan.

Muualla Terveyskylässä

Lisätietoa lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen ilmenevistä oireista saat Niveltalon Tekonivelleikkauksen jälkioireet ja riskit -osiosta.

Lisätietoa yleisesti leikkauksiin liittyvien oireiden hoidosta saat Leikkaukseen tulijan talon Milloin hakeudun hoitoon? -sivulta.AlkuunSeuraava sivu