Testaa tietosi

Kokeile kuinka paljon tiedät kuntoutumisesta sydäninfarktin jälkeen.

Alla on kahdeksan väittämää. Valitse mielestäsi oikea vaihtoehto.

Tsemppiä testiin!

​kuva/video ​Kysymys​Vastaus1​Vastaus2​Oikea vastaus
1 tai 2
​Vastaus1 selite
Vastaus2
selite
​Neutraali selite (x)
On hyvä olla liikkumatta heti kotiutumisen jälkeen, jotta infarktialue paranee. Kyllä​Ei​2​Päinvastoin! Sinun kannattaa liikkua kevyesti ja nousujohteisesti päivittäin koska se edistää sydämen paranemista.​Olet oikeassa. Sydän tarvitsee päivittäistä liikuntaa parantuakseen infarktista.
Harrastan liikuntaa vaikka rinnassa vähän tuntuisikin puristusta.​Kyllä​En​2Liikunnan aikana et saa oireilla. Tauota liikuntasuoritus heti jos oireita ilmenee.​Hienoa, tiedät, että oireilun aikana ei saa harrastaa liikuntaa.
​Päivittäinen hyötyliikunta riittää hyvän kunnon saavuttamiseksi.​Kyllä​Ei​2​Hyötyliikunta on yksi osa terveysliikuntaa, mutta harjoita sen lisäksi kestävyyttä ja lihasvoimaa.​Olet oikeassa. Hyötyliikunnan lisäksi tarvitaan kestävyysliikuntaa ja lihasvoimaharjoittelua.
​Saan käydä uimahallissa uimassa ja vesikävelemässä toipilasvaiheen jälkeen.​Kyllä​En​1​Voit harrastaa uintia ja vesikävelyä, kun muistat sopivan rasitustason ja et oireile liikkumisen aikana.​Uinti ja vesikävely eivät ole kiellettyjä lajeja, kun et oireile niiden aikana. Uinti ja vesikävely ovat yleensä hyviä lajeja sepelvaltimotautia sairastaville. Vesikävelyssä veden kannatteleva vaikutus vähentää kävelyn aiheuttamaa kuormitusta.
​Kuntosaliharrastus kannattaa unohtaa kokonaan sydäninfarktin jälkeen.​Kyllä​Ei​2Päinvastoin! ​Ei ole mitään esteitä käydä kuntosalilla toipilasvaiheen loppupuolella vaikka kahdesti viikossa, jos kuntosaliharjoittelu ei aiheuta oireita ja teet harjoitteita kohtuullisella kuormituksella.​Voit palata kuntosalille toipilasvaiheen loppupuolella. Muista aloittaa rauhallisesti. Harjoittelusta ei kuulu tulla oireita. Ota ensin tavoitteeksi lihaskestävyyden kehittäminen lihasvoiman lisäämisen sijaan. Kehität lihaskestävyyttä kuormittamalla pieniä lihasryhmiä kerrallaan. Maksimisuorituksia ei suositella sepelvaltimotautia sairastaville.
​Minun pitää aloittaa sauvakävely, koska sairastan sepelvaltimotautia.​Kyllä​Ei​2​Sauvakävely oikealla tekniikalla on yksi monista hyvistä lajeista. Tärkeintä on löytää itselle mielekäs tapa liikkua jolloin liikunnasta tulee tapa.​Ei ole pakko. Aloita liikuntamuoto, joka miellyttää sinua eniten.
​Sykkeenseuranta sykemittarilla on välttämätöntä kävelylenkillä.​Kyllä​Ei​2​Et tarvitse sykemittaria kävelylenkeillä. Oma tuntemus ja olo ovat tärkeimpiä mittareita. Voit arvioida kuormitustasi RPE asteikolla pitäen kuormituksen kohtuullisena, eli RPE 10-16.​Sykemittarin käyttö ei ole välttämätöntä liikkuessa. Oma tuntemus ja hyvä olo on tärkein mittari. Voit arvioida kuormitustasi RPE asteikolla, pitäen kuormituksen kohtuullisena, eli RPE 10-16.
​Voin jatkaa ylämäkikävelyä, vaikka koen ilman loppumisen tunnetta ja hengästyn kovin.​Kyllä​En​2​Pysähdy ja pidä tauko, jos hengitys käy liikkuessa raskaaksi tai koet epätavallista hengästymistä ja ilman loppumisen tunnetta. Tämä voi olla hengenahdistusta; pidä tauko ja kevennä liikkumista. Voit hengästyä, mutta hengenahdistusta ei saa tulla.​Epätavallinen, voimakas hengästyminen tai ilman loppumisen tunne voi olla merkki hengenahdistuksesta. Huilaa ja kevennä liikuntaa. Voit hengästyä liikkuessa, mutta hengenahdistus ei kuulu liikuntaan.


 

Kyllä

Päivitetty  14.2.2018