Miten nikamamurtumaa hoidetaan?

Ojennustukiliivihoidon aikana tulee välttää selän taivutusliikkeitä ja kiertoja ja huolehtia riittävästä kivunhoidosta.

Ojennustukiliivi

Selän ojennustuen tarkoituksena on lievittää selän kipuoireita ja välttää selän taivuttamista ja kiertämistä.

Lääkäri määrittää selän ojennustuen käyttöajan. Se on yleensä 6-12 viikkoa. Fysioterapeutti tai muu terveydenhuollon ammattilainen arvioi ojennustukiliivin koon ja säätää sen sinulle sopivaksi.

Tukea tulee käyttää aina istuessa ja liikkeellä ollessa. Selän ojennustuen voi ottaa pois makuulla, öisin ja peseytyessä.

Haitarin otsikkotaso2
Ojennustukiliivin pukeminen selinmakuulla (video)
 
 
Makuulta nouseminen ja liikkuminen ojennustukiliivin kanssa (video)
 
 
Ojennustukiliivin pukeminen istuen (video)
 
 

Kivunhoito

Lääkkeettömät hoidot ovat kivunhoidon perusta. Ojennustukiliivihoidon aikana lääkeettömiä kivunhoidon keinoja ovat esimerkiksi liikkuminen, rentoutuminen, lepoasennot ja kylmä- tai lämpöhoito.

Olet itse aktiivisessa roolissa kivunhallinnassa. Omien selviytymiskeinojen käyttö tukee kivun kanssa elämistä. Lääkkeettömällä hoidolla tähdätään paitsi kivunhoitoon, myös toimintakyvyn ylläpitoon ja elämänlaadun parantamiseen.

Voit tarvittaessa pyytää neuvoa lääkkeettömistä kivunhoidon keinoista terveydenhuollon ammattilaiselta.

Lääkehoito

Selkäkivun itsehoitoon turvallisin kipulääke on parasetamoli. Parasetamolia tulee käyttää riittävän suurena annoksena oireiden mukaisesti. Annos ei saa itsehoidossa kuitenkaan olla yli 3000 milligrammaa vuorokaudessa.

Selkäkipuun voi myös syödä tulehduskipulääkkeitä. Tulehduskipulääkkeet voivat kuitenkin ärsyttää vatsaa ja suolta, sekä lisätä mahahaavan riskiä. Ilman reseptiä saatavista tulehduskipulääkkeistä turvallisin on naprokseeni.

Joskus tarpeen mukaan otettu lääkitys on riittävä. Parhaiten lääkkeet kuitenkin toimivat kun ne otetaan kuurina, säännöllisesti muutaman päivän ajan.

Jos tarpeesi syödä kipulääkettä pitkittyy tai lääkkeen antama apu on riittämätön, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Voit kysyä kipulääkkeiden soveltuvuudesta sinulle myös apteekista. Jos sinulla on sairauksia tai muita lääkityksiä, sinun kannattaa aina keskustella sinulle sopivista kipulääkkeistä lääkärin kanssa.

 

Kyllä

Päivitetty  22.8.2018