Mitä voin itse tehdä?

C1-C4-tason vammoissa toimintakyky on heikentynyt merkittävästi. Voit huolehtia siitä, että sinua avustavat henkilöt toteuttavat asento- ja liikehoitosi säännöllisesti. Aktiivinen harjoittelu ylläpitää toimintakykyäsi.

Kuntoutumisen yhtenä tavoitteena on oppia millaisia asioita tulee huomioida arjessa, jotta osaat kertoa sinua avustaville henkilöille, miten haluat sinua avustettavan.

Säännöllinen venyttely ja nivelten liikuttaminen estävät nivelten liikkeiden rajoittumista ja virheasentojen syntymistä. Venyttelyt ja liikehoidot voi tehdä aamuin illoin arkirutiinien ohessa, esimerkiksi olkapään liikkeet voi käydä läpi paitaa pukiessa. Omatoimiset harjoitukset tulee aina suunnitella yhdessä sinua hoitavan ammattilaisen kanssa, joka tietää vammasi erityispiirteet.

Vammatason mukaisesti on tyypillistä, että hartiat jännittyvät ja pää työntyy eteen. Niska-hartiaseudun kipujen ja ylirasituksen välttämiseksi on tärkeää kiinnittää huomiota hartiaseudun asentoon niin maatessa kuin pyörätuolissa istuessakin, esimerkiksi liian korkealla tai matalalla olevat käsinojat pyörätuolissa aiheuttavat turhia kiputiloja.

Selkäydinvamma aiheuttaa muutoksia monilla toimintakyvyn osa-alueilla. Ohjeita itsehoitoon löydät muista sivuston itsehoito-oppaista. Tässä kokonaisuudessa olevia ohjeita voit toteuttaa avustajasi kanssa.

pic Ohjeita venyttelyyn

Koska kyky liikkua ja kyky tuntea keholla on heikentynyt, asentohoidon ja venyttelyn merkitys korostuu.

pic Ohjeita liikehoitoon

Koska kyky liikkua ja kyky tuntea keholla on heikentynyt, liikehoidon merkitys korostuu.