Milloin hakeudun niskakivun takia hoitoon?

Täältä löydät esimerkkejä tilanteista, jolloin niskakivun takia kannattaa hakeutua hoitoon. Niskakipu on hyvin tavallista ja äkillisen niskakivun ennuste on useimmiten hyvä.

Joskus niskakivun taustalta löytyy hoitoa vaativa syy. Vakavan sairauden oireet ja muut riskitekijät on hyvä tunnistaa. Tarkempaan selvittelyyn on aihetta, mikäli kipu on sietämättömän voimakasta, se ei lievity levossa tai jos kipu pahenee voimakkaasti lyhyen ajanjakson aikana.

Hakeudu lääkärin vastaanotolle esimerkiksi, jos:

  • paikallisen niskakivun on aiheuttanut tapaturma, esimerkiksi putoaminen tai liikenneonnettomuus.
  • niskakipu on jatkunut pitkään ja kärsit sen lisäksi yleisoireista, kuten kuumeesta, poikkeuksellisesta väsymyksestä, painon putoamisesta tai jos tunnet itsesi muuten sairaaksi ja kipu jatkuvasti pahenee.
  • kipuun liittyy pahoinvointia, oksentelua tai voimakasta päänsärkyä.
  • kipuun liittyy lihasheikkoutta yläraajoissa.
  • kipu estää työntekoa.
  • kipu jatkuu yli kuusi viikkoa.

Suurin osa niskakivuista paranee muutamassa päivässä tai viikossa. Pitkittyvässä niskakivussa on hyvä olla yhteydessä terveydenhuoltoon, jotta tarpeelliset tutkimukset tehdään ja hoito saadaan käynnistettyä.

Haitarin otsikkotaso2
Miten hakeudun hoitoon?

Voit hakeutua lääkärin vastaanotolle työterveyshuollon tai terveyskeskuksen kautta. Työterveyshuolto saattaa kattaa myös fysioterapeutin käynnit. Terveyskeskuksen fysioterapiaan saatat tarvita lääkärin lähetteen.

Useissa terveyskeskuksissa toimii kuitenkin fysioterapeutin suoravastaanotto, jolloin niskakipuinen asiakas voidaan ohjata suoraan fysioterapeutille lääkärin vastaanoton sijaan. Voimassaolevan käytännön voit tarkistaa omasta terveyskeskuksestasi.

Milloin fysioterapiaan?

Voit hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle, jos haluat yksilöllisiä ohjeita ja neuvoja akuuttiin niskavaivaan tai kun koet pitkittyneen niskakivun heikentäneen toimintakykyäsi.

Fysioterapeutti tutkii ja arvioi niskakivun aiheuttamaa haittaa. Saat ohjeistusta sopivasta harjoittelusta ja liikunnasta sekä vinkkejä omatoimiseen hoitoon ja ergonomiaan.

Fysioterapiapalveluja on tarjolla perusterveydenhuollossa, työterveyden- ja opiskeluterveydenhuollossa ja yksityisissä fysioterapiayrityksissä.

Milloin moniammatillista kuntoutusta?

Moniammatillisessa kuntoutuksessa keskitytään potilaan fyysisen kuntoutumisen lisäksi myös psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn. Moniammatillinen kuntoutus voi pitää sisällään kuntoutumis- ja työhönpaluusuunnitelman laatimista sekä seurantaa yhdessä ammattilaisen kanssa.

Niskakivun jatkuessa yli kolme kuukautta voit hyötyä moniammatillisesta ohjauksesta. Moniammatillisen kuntoutuksen avulla voidaan lievittää koettua haittaa ja lyhentää sairauslomia nopeuttamalla työhön paluuta.

Kela järjestää niskan, hartian ja/tai yläraajan tuki- ja liikuntaelinsairauksiin kohdennettuja laitos- ja avokuntoutuskursseja. Näistä löydät lisätietoja Kelan verkkosivuilta.

Lue lisää:

niskakipu; kuntoutus; hoitoon pääsy

Kyllä

Päivitetty  11.11.2019