Lannerangan ahtauman kuntoutusopas

Tämä opas on tarkoitettu aikuisille, joiden selkäkipu vaikeuttaa kävelyä. Oppaasta saat tietoa lannerangan ahtaumataudista ja ohjeita siihen, kuinka voit itse vaikuttaa kuntoutumiseesi.

Mikä on lannerangan ahtauma?

Lannerangan ahtaumasta käytetään myös nimityksiä selkäydinkanavan ahtauma ja spinaalistenoosi. Kyse on vaivasta, joka aiheuttaa selkäperäistä katkokävelyä, mikä pakottaa henkilön pitämään taukoja kävellessä. Kävellessä alaselkä kipeytyy ja alaraajoihin voi myös ilmaantua oireita, kuten kipua, puutuneisuutta ja voimattomuutta. Alaraajaoireita voi esiintyä vaikka selkä ei olisikaan kipeä.

Lannerangan ahtaumatautia esiintyy yleisimmin yli 65-vuotiailla.

Ahtaumassa hermorakenteiden ympärillä oleva tila selkärangan nikamien välissä ja sisällä kaventuu vähitellen kulumamuutosten vuoksi. Luissa tapahtuvien muutosten lisäksi nivelsiteiden paksuuntuminen ja välilevyn pullistuma voivat olla ahtauman syinä.

Miten vaivaa hoidetaan?

Kipulääkkeet ja fysioterapia ovat ensisijainen hoito lannerangan ahtaumaan. Leikkaushoitoa harkitaan, jos oireet rajoittavat toimintakykyä merkittävästi ja jos lihasvoimat heikkenevät lisääntyvästi tai kipu on hoidosta huolimatta sietämätöntä.

Tämä opas on yleisopas lannerangan ahtaumataudin oireiden itsehoitoon, eikä se korvaa terveydenhuollon ammattilaiselta saatua ohjausta. Noudata aina ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilaiselta saamiasi yksilöllisesti laadittuja ohjeita selkäoireiden kuntoutuksessa. Pyydä tarvittaessa ohjausta siihen, mitkä hoito-ohjeet soveltuvat juuri sinulle.

Oppaassa on käytetty materiaalia Selkäkanava.fi-palvelusta.

pic Mistä oireeni johtuvat?

Lannerangan ahtaumatauti oireilee yleensä ikääntyessä ja tauti vaikeuttaa usein kävelyä. Oireet johtuvat kulumista selän rakenteissa.

pic Miten liikun ja harjoittelen?

Oireet lievittyvät usein vähitellen omatoimisella liikunnalla. Tarvittaessa fysioterapeutti voi auttaa ohjaamalla liikeharjoituksia.

pic Miten toimin työssä ja arjessa?

Lannerangan ahtauman oireet liittyvät yleensä selän kuormittumiseen. Tauota työntekoa ja pidä taukoja myös harrastaessasi.

pic Miten vaikutan elämäntavoillani?

Selän hyvinvointia voit edistää terveellisillä elämäntavoilla. Esimerkiksi huolehtimalla fyysisestä kunnostasi sekä välttämällä ylipainoa ja tupakointia.

pic Milloin hakeudun hoitoon?

Täältä löydät esimerkkejä tilanteista, jolloin oireiden takia kannattaa hakeutua hoitoon. Lannerangan ahtaumatauti vaatii kuitenkin harvoin kiireellistä hoitoa.

pic Hoitovaihtoehdot

Omatoimisen liikunnan ja harjoittelun lisäksi kipua voivat helpottaa lääkkeet ja tukiliivit. Vaikeisiin ahtaumiin leikkaushoito tehoaa hyvin.