Opas skleroderman itsehoitoon

Tämä opas on tarkoitettu sinulle, joka sairastat sklerodermaa. Sairaus saattaa aiheuttaa muutoksia eri elämänalueilla. Tästä oppaasta saat vinkkejä ja keinoja arjessa elämiseen.

Skleroderma on harvinainen ja monimuotoinen sairaus, jonka vaikutus jokapäiväiseen elämään vaihtelee suuresti ihmisten välillä. Voit vaikuttaa arjen sujumiseen monella tavalla ja itsehoito on tärkeä osa skleroderman kanssa elämistä.

Huomioithan, että tämä opas on yleisopas skleroderman itsehoitoon. Noudata aina ensisijaisesti saamiasi yksilöllisiä ohjeita tai kysy neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta, mitkä ohjeet soveltuvat juuri sinulle.

pic Millan tarina

Skleroderman kanssa elävä Milla kertoo omasta arjestaan.

pic Käsien harjoittelu

Skleroderma voi aiheuttaa muutoksia käsien liikkuvuuteen. Liikeharjoituksilla pyritään ehkäisemään ihon kiristymistä ja jäykistymistä.

pic Kasvojen harjoittelu

Kasvojen ihon muutokset voivat näkyä ihon kireytenä ja kasvojen naamiomaisuutena sekä rajoittaa suun avaamista. Lihasvenytykset lisäävät ja ylläpitävät kasvojen liikkuvuutta.

pic Kuntoutumisella apua arkeen

Kuntoutuminen on osa skleroderman hoitoa ja sen tavoitteena on edistää elämänhallintaasi, toimintakykyäsi sekä hyvinvointiasi.

Muualla Terveyskylässä

Lisätietoa sklerodermasta löydät Reumatalosta.