Miten ylläpidän kestävyyskuntoa ja lihasvoimaa?

Kestävyys- ja lihasvoimaharjoittelu on tärkeää selkärankareumassa.

​​

Tulehdus aiheuttaa usein väsymystä ja kestävyyskunto saattaa heikentyä.

Kestävyyskunto tarkoittaa verenkiertoelimistön (eli sydämen ja verenkierron) sekä hengityselimistön (eli keuhkojen) kykyä huolehtia lihaksiston veren- ja hapensaannista.

Lihasvoimaharjoittelu lisää lihasvoimaa ja- kestävyyttä, jotka auttavat muun muassa asennon ja ryhdin ylläpitämisessä.

Kestävyysharjoittelu

Kestävyyskuntoa voit harjoittaa muun muassa kävellen, pyöräillen tai vesijuosten. Nosta liikunnan tehoa vähitellen kun haluat parantaa kestävyyttä.

Jos kestävyyskuntosi on alhainen tai selkärankareumasi on aktiivinen, riittää kohtalainen rasitus. Sairauden rauhallisessa vaiheessa nosta tehoa tällöin liikunta voi olla jopa rasittavaa.

Lihasvoimaharjoittelu

Lihasvoimaa voit harjoittaa muun muassa kotivoimistelulla tai kuntosaliharjoittelulla. Huomioi harjoittelussa oikea tekniikka, alkuasennot ja nivelten kulmat.

Fyysisen kunnon paraneminen edellyttää säännöllistä harjoittelua. Harjoitusvaikutukset ilmenevät vasta useiden viikkojen kuluttua. Ryhdin kannalta selän, keskivartalon ja jalkojen hyvä lihasvoima on tärkeää.

Liiku selkärankareumasta huolimatta terveysliikunnan suositusten mukaisesti (18–64-vuotiaat):

  • Paranna kestävyyskuntoa liikkumalla viikoittain vähintään 2 tuntia ja 30 minuuttia reippaalla tai 1 tuntia ja 15 minuuttia rasittavalla tasolla.
  • Harjoita lihaskuntoa ja liikkeiden hallintaa, esimerkiksi tasapainoa ja ketteryyttä, vähintään 2 kertaa viikossa.

Lue lisää:


Edellinen sivuOpashakuun

 


 

Kyllä

Päivitetty  8.7.2019