Miten liikun sairauden eri vaiheissa?

Liikuntamuotoja ja -lajeja kannattaa vaihdella sairauden eri vaiheiden mukaan. Vältä tulehduksen aikana voimakkaasti kuormittavaa ja tärähdystä aiheuttavaa liikuntaa.

Tulehduksen aikana

Tulehduksen aikana vältä voimakkaasti kuormittavaa ja tärähdystä aiheuttavaa liikuntaa, mikä kohdistuu tulehtuneiden nivelten tai selän alueelle, kuten juoksua. Tulehtuneita niveliä tulee kuitenkin liikuttaa päivittäin.

Oireettomia niveliä saat kuormittaa normaalisti. Kipu houkuttelee usein liikkumattomuuteen, joten valitse itsellesi mieluisia liikuntamuotoja, jotka kuormittavat oireilevia niveliä vähemmän. Nivelystävällisiä liikuntamuotoja ovat esimerkiksi vesiliikunta, pyöräily ja hiihto.

Kylmähoito

Niveltulehduksen aikana käytä kylmähoitoa tulehtuneelle alueelle. Kylmähoidon tarkoituksena on vähentää akuuttia tulehdusta, turvotusta ja kipua. Sen vaikutus perustuu sekä verisuonten supistumiseen että hoidettavan alueen tuntohermojen puutumiseen.

Käytä kylmäpakkausta 10 minuuttia kerrallaan. Voit toistaa hoidon useamman kerran päivässä oireiden (kuumotus, turvotus, kipu) mukaan. Laita kylmäpakkauksen ja ihon väliin esimerkiksi pyyhe tai jokin muu kangas ihon suojaamiseksi paleltumiselta.

Tulehduksen jälkeen

Kun selkäkipu tai niveloireet lievittyvät, voit palata takaisin tuttujen liikuntamuotojen pariin. Harjoittelun tulisi olla tehokasta ja monipuolista: lihasvoimia, kestävyyskuntoa ja tasapainoa kehittävää. Aloita harjoittelu rauhallisesti ja lisää tehoa vähitellen.

Nivelystävällinen liikunta

Hyviä nivelelle ystävällisiä liikuntamuotoja on paljon, muun muassa sauvakävely, vesiliikunta, hiihto, pyöräily, kuntosaliharjoittelu, voimistelu, tanssi, pallopelit, soutu ja melonta.

Muualla Kuntoutumistalossa

Fyysisen harjoittelun ohella omien voimavarojen ja vahvuuksien tunnistaminen sekä hyödyntäminen on tärkeää. Jokainen on oman elämänsä paras asiantuntija. Lisää tietoa voimavara-ajattelusta löydät omien voimavarojen tunnistamisen ja vahvistamisen oppaasta.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Joskus polven kipu estää minua juoksemasta. Silloin käyn vesijuoksemassa ja käytän kylmäpakkausta. Kun tulehdus rauhoittuu voin taas käydä juoksulenkillä.

Katso lisää