Liikunta ja nivelreuman kivut

Niveltulehdus ilmenee usein liikearkuutena ja siihen voi liittyä kosketuskipua, liikejäykkyyttä sekä nivelen kuumotusta, punoitusta ja turvotusta. Tulehtuneen nivelen kevyet harjoitteet ylläpitävät nivelen liikettä ja voivat helpottaa kipua.

Niveltulehduksen oireet

Niveltulehduksen merkkejä ovat usein:

  • liikearkuus
  • kosketuskipu
  • liikejäykkyys
  • nivelen kuumotus, punoitus ja turvotus.

Oireet voivat olla hankalampia aamuisin tai paikallaan olon jälkeen, ja helpottua pienen liikkeen avulla. Vältä tulehtuneeseen niveleen kohdistuvaa kovaa rasitusta ja suosi liikuntaa, jossa ei kohdistu voimakasta kuormitusta tulehtuneelle nivelelle. Muista, että myös tulehtunutta niveltä pitää liikutella. Tulehtuneen nivelen liikeharjoitteet auttavat ylläpitämään nivelen liikelaajuutta ja saattavat helpottaa kipua.

Jos et pärjää nivelreuman kipujen kanssa tai ne ovat voimakkaita, keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

Miten erotan niveltulehduksen muusta kivusta?

Opi erottamaan tulehduksesta johtuva nivelreuman kipu, ja erilaisesta harjoittelusta johtuva tavanomainen tuntemus.

Lihaskipu on normaalia tehokkaan tai uudenlaisen harjoittelun jälkeistä jomotusta, jota ei tarvitse välttää. Se on epämääräisempää ja laajemmalla alueella olevaa kipua, joka ilmaantuu yleensä muutaman vuorokauden aikana rasituksesta. Liikunnan aikainen lihasten väsyminen tai itselle uudenlaisen liikkeen tekeminen voi tuntua epämiellyttävältä, mutta on kuitenkin normaalia kehon reagointia tilanteeseen.

Liikuntasuorituksen aikana tai vähän aikaa sen jälkeen nivelissä saa tuntua enintään kohtalaista kipua. Sen tulisi kuitenkin helpottua parin tunnin sisällä liikunnan lopettamisesta tai viimeistään seuraavaan aamuun mennessä.

Liikunnan aikana ei kuulu tuntua voimakasta tai pistävää nivelkipua eikä kivun tule pitkittyä liikunnan jälkeen. Kevennä tässä tapauksessa liikuntaa ja hyödynnä alla olevia itsehoitokeinoja kivun lievittämiseksi.

Mitä voin tehdä kun niveliin sattuu?

Muualla Terveyskylässä

Lisätietoa löydät Reumatalosta:

 

Kyllä

Päivitetty  8.3.2019