Ohjeita jalkojen hoitoon

Jalkahygienia, ihon ja kynsien hoito sekä muun muassa oikeanlaisten sukkien valinta ovat osa jalkojen omahoitoa reumasairauksissa.

Jalkahygienia

Jalkahygieniasta huolehtiminen tulisi omaksua päivittäisiin omahoitotottumuksiin. Se sisältää päivittäisen jalkojen pesun ja huolellisen jalkojen kuivaamisen.

Jalkojen päivittäiseksi pesuksi riittää juoksevalla vedellä huuhtelu. Se poistaa jaloista hien, hilseen, sukkanukan ja irtopölyn. Liiallinen liottaminen lämpimässä vedessä kuivattaa jalkoja ja varvasvälien ohut iho hautuu helposti rikki.

Jalat kuivataan huolellisesti pesun jälkeen. Kuivaa varvasvälit yksitellen, pehmeällä pyyhkeellä tai paperilla. Liiallinen hankaus rikkoo ohuen ihon varvasväleistä. Hautuneisiin tai rikkoutuneisiin varvasväleihin voi käyttää puhdistettua lampaanvillaa. Rikkoutuneet varvasvälit altistuvat infektioille, kuten jalkasilsalle.

Ihonhoito

Ihon hoitoon kuuluu jalkojen rasvaus, erilaisten iho-ongelmien hoito sekä jalkojen päivittäinen tarkastaminen.

Rasvaa jalat päivittäin. Rasvaamalla jalkojen iho pysyy joustavana. Pitämällä jalkojen ihon pehmeänä ehkäiset kovettumien ja känsien syntymistä. Vältä voiteen levittämistä varvasväleihin. Voide varpaiden välissä voi altistaa varvasvälihautumille (poikkeuksena lääkevoiteet, esimerkiksi sienivoiteet). Valitse voide ihotyyppisi mukaan. Esimerkiksi kuiva iho tarvitsee rasvaisen voiteen. Lisäksi jalkojen iho on muuta ihoa paksumpi, jolloin kevyt voide ei riitä jaloille. Hiero voiteella erityisesti kovettumakohtia ja niveliä. Rasvaushieronta auttaa voiteen imeytymistä ja antaa liikkuvuutta jäykille nivelille.

Tiiviisiin varvasväleihin kerääntynyt kosteus voi aiheuttaa hautumia tai ihorikkoja. Varvasväleihin on hyvä laittaa puhdistettua lampaanvillaa tai kuitukangassuikaleita imemään kosteutta. Samalla lampaanvilla tai kuitukangassuikale pitää varpaita erillään. Älä käytä samaa lampaanvillaa toista kertaa, vaan ota joka käyttökerralla uusi, puhdas lampaanvilla.

Tarkasta jalkasi päivittäin. Tarkasta myös varvasvälit hautumien ja ihorikkojen varalta. Myös säännöllinen kynsien tarkastaminen on suositeltavaa. Jos huomaat jaloissa kovettuman tai känsän, on syytä kääntyä ammattilaisen, esimerkiksi jalkojenhoitajan tai jalkaterapeutin puoleen. Kovettumien ja känsien syntymisen syy on hyvä selvittää. Älä käytä kovettumien tai känsien hoitoon kemiallisia känsänpoistotuotteita. Syövyttävä aine voi imeytyä myös terveelle iholle ja aiheuttaa siihen ihorikon.

Jos et muutoin näe jalkapohjiasi, käytä apuna peiliä tai pyydä läheistäsi tarkastamaan ne puolestasi. Ota yhteyttä jalkaterapeuttiin tai jalkahoitajaan, jos huomaat tavallisesta poikkeavaa ihon kunnossa tai ihorikko ei osoita paranemisen merkkejä muutamassa päivässä. Mitä aikaisemmin vaiva löydetään, sitä nopeammin sen hoitoon pystytään vaikuttamaan.

Kynsien hoito

Kynsien hoito on tärkeä osa jalkojen omahoitoa. Liian pitkiksi kasvaneet kynnet voivat aiheuttaa viereiseen varpaaseen haavan, tai pyöristetyt kynsien reunat voivat kasvaa sisäänpäin ja aiheuttaa kynsivallin tulehduksen. Ota yhteyttä jalkaterapeuttiin tai jalkojenhoitajaan, jos et itse pysty hoitamaan kynsiäsi.

Kynsien tehtävä on suojata varpaiden päitä hankaukselta ja paineelta. Kynsien kasvu on yksilöllistä, isovarpaan kynsi kasvaa juuresta kärkeen vuodessa. Kynsien hoitovälineiden tulee olla henkilökohtaiset, jotta ei levitä infektioita, kuten kynsisientä.

Kynsien leikkaaminen onnistuu parhaiten pesun jälkeen. Silloin kynnet ovat pehmeät, eivätkä lohkeile niin helposti. Leikkaa kynnet varpaanpään muotoisesti, kulmia pyöristämättä. Tunnustele kynnen pituus sormella painamalla. Kynnen pitäisi tuntua varpaan päätä painettaessa. Tarvittaessa terävät leikkauspinnat hiotaan kynsiviilalla.

Sukat

Sukkien tehtävä on suojata jalkoja hankaukselta ja hiertymiltä, siirtää kosteutta pois iholta ja toimia iskunvaimentajana. Liian pieni sukka lisää hikoilua, aiheuttaa varpaiden virheasentoja ja kynsiongelmia sekä kasvattaa riskiä varvasvälihautumille.

Sukkaa ostaessa muista, että sukka kutistuu aina pesussa. Sukan resori ei saa kiristää, kiristävä resori estää jalan luonnollista nestekiertoa. Sekoitemateriaalista valmistetut sukat siirtävät kosteuden pois iholta puuvillasukkaa paremmin, näin iho pysyy kuivana. Märkä tai kostea sukka aiheuttaa helposti hankaumia ja hiertymiä.


Edellinen sivuSeuraava sivu

  

Kyllä

Päivitetty  1.3.2019