Kuinka reuma vaikuttaa jalkoihin?

Reumassa tulehdukset voivat aiheuttaa jalkoihin virheasentoja. On kuitenkin monia keinoja, joilla voimme vaikuttaa jalkojen toimintaan ja hyvinvointiin.

​​​​

​Reumassa tulehdukset saattavat johtaa jalan asentoa tukevien rakenteiden (nivelkapselin, -siteiden, jänteiden ja lihasten) heikkenemiseen ja jalan nivelistä saattaa tulla yliliikkuvia. Kipu jalan alueella johtaa usein myös lihasten käyttämättömyyteen aiheuttaen lihasten epätasapainoa. Se vaikuttaa jalan ryhtiin ja nivelten asentoihin. Tulehdusten myötä luihin ja niveliin saattaa kehittyä myös erosiivisiä muutoksia eli rusto- ja luupinnan tuhoutumista. Tämän seurauksena nivelistö voi lopulta jäykistyä.

Yleisimpiä jalan muutoksia nivelreumassa ovat päkiän leviäminen, vaivaisenluut ja vasaravarpaat sekä kantaluun kääntyminen. Vaivaisenluulla tarkoitetaan isovarpaan kääntymistä muiden varpaiden suuntaan. Vasaravarpailla puolestaan tarkoitetaan varpaiden koukistumista tyvi- tai kärkinivelistä tai molemmista. Nivelreuman lisäksi vasaravarpaita voivat aiheuttaa muun muassa liian pienet kengät ja sukat. Päkiä saattaa levitä ikääntymisen seurauksena. Myös reumataudin tulehdukset voivat vaikuttaa päkiää tukeviin rakenteisiin, jolloin jalan normaalit kaarirakenteet voivat pettää.

Jalan alueen kivut ovat nivelreumaatikoilla yleisiä ja noin kaksi kolmasosaa kokee päivittäin jalkakipua. Eniten kipuja koetaan nilkan, päkiän ja varpaiden alueella.

Muualla Terveyskylässä

Lue lisää Reumatalon Reumatautien hoito -osiosta​.AlkuunSeuraava sivu

  

Kyllä

Päivitetty  28.2.2019