Vatsalihasten palautuminen raskauden jälkeen

Vatsalihakset ja jännesauma palautuvat vähitellen muutamien kuukausien aikana raskauden jälkeen. Palautumista voit tukea harjoittelulla.

Raskauden aikana vatsalihasten erkauma on luonnollista, koska kohtu ja vauva kasvavat ja sen seurauksena suorat vatsalihakset loitontuvat. Samalla vatsalihasten välinen jännesauma venyy.

Raskauteen liittyviä erkaumalle altistavia riskitekijöitä ovat

  • isokokoinen vauva
  • monikkoraskaus
  • aiemmat raskaudet
  • sektio.

Synnytyksen jälkeen vatsalihasten ja jännesauman palautumista tapahtuu eniten ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Kokonaisvaltaisesti synnytyksestä palautuminen voi kestää vuodenkin, jonka aikana erkaumassa tapahtuu myös palautumista. Voit edistää erkauman palautumista arjen toimilla ja nousujohteisella harjoittelulla.

Miten edistän erkaumasta kuntoutumista synnytyksen jälkeen?

Ensimmäisten viikkojen ajan synnytyksen jälkeen nouse vuoteesta ylös kyljen kautta. Yhdistä tietoinen ennakoiva lantionpohjan lihasten supistus ja rauhallinen uloshengitys, kun nouset vuoteessa ylös. Kyljen kautta ylös nouseminen vähentää keskivartaloon ja lantionpohjaan kohdistuvaa painetta.

Tutustu kyljen kautta vuoteesta ylös nousemiseen:

Voit aloittaa syvien vatsalihasten tunnistamisharjoitusten ja lantionpohjan lihasten harjoitteiden tekemisen kevyesti muutamilla toistoilla vuorokausi synnytyksen jälkeen.

Hakeudu fysioterapeutin vastaanotolle, jos olet epävarma

  • vatsalihastesi palautumisesta
  • lantionpohjan lihastesi kunnosta.

Katso harjoitteita ja ohjeita vatsalihasten erkauman kuntoutukseen alla olevien linkkien kautta.

vatsalihasten erkauma; harjoittelu; linea alba; palautuminen; lantionpohja; kuntoutuminen; jännesauma; liikunta synnytyksen jälkeen; ryhti; syvät vatsalihakset; synnytys; raskaus; kuntoutus; erkauma; vatsalihas

Kyllä

Päivitetty  3.6.2022