Synnytyksen jälkeisestä peräaukon sulkijalihaksen vauriosta kuntoutuminen

Peräaukon sulkijalihaksen repeämän kuntoutus alkaa pian synnytyksen jälkeen.

Peräaukon sulkijalihasvaurio on harvinainen alatiesynnytyksen komplikaatio. Tällä sivulla saat itsehoito-ohjeita kuntoutumiseen synnytyksessä tulleen peräaukon sulkijalihaksen repeytymisen jälkeen.

Lisää tietoa peräaukon sulkijalihaksen vauriosta löydät Naistalosta.

Huomioithan, että nämä ohjeet ovat yleisohjeita. Noudata aina ensisijaisesti saamiasi yksilöllisiä ohjeita.

Haitarin otsikkotaso2
Kivun hoito

Huolehdi riittävästä kivunlievityksestä ensimmäisten päivien aikana. Paikallinen kylmähoito ja viileällä vedellä huuhtelu wc-käyntien yhteydessä voi lievittää kipua ja turvotusta.

Paikallisena kylmähoitona voit kokeilla jääsidettä. Katso ohje:

Kivun lääkehoidosta imetyksen aikana saat lisää tietoa Kivunhallintatalosta.

Vuoteesta nouseminen

Nouse vuoteesta kylkimakuun tai konttausasennon kautta ensimmäisten viikkojen ajan.

 
 
Ummetuksen ehkäisy

Ummetuksen ehkäisy on tärkeää haavan paineen ja venyttymisen välttämiseksi.

Lue lisää ummetuksen ehkäisyn keinoista:

Liikkuminen ja liikunta

Pyri tauottamaan pitkäkestoista paikallaanoloa aina kun se on mahdollista. Lisää liikkumista kotona oman jaksamisen mukaan. Kevyen liikunnan voit aloittaa synnytyksen jälkeen heti kun se tuntuu hyvältä.

Alkuvaiheessa kannattaa välttää vatsalihaksiin ja lantionpohjaan kohdistuvaa voimakasta rasitusta, kuten raskaita nostoja, ponnistuksia, juoksua ja hyppyjä, niin kauan kun ne tuntuvat epämiellyttävältä tai aiheuttavat esimerkiksi virtsankarkailua.

Lue lisää liikunnasta synnytyksen jälkeen:

Lantionpohjan lihasten harjoittelu

Aloita lantionpohjan lihasten tunnistamisharjoitukset synnytyksen jälkeisinä päivinä. Harjoittele aluksi kevyesti ja kivun sallimissa rajoissa.

Aloita harjoittelu selinmakuulla muutamalla toistolla. Huomioi, että lihakset voivat väsyä jo parin toiston jälkeen. Lisää toistomääriä asteittain. Sopiva toistojen määrä on yksilöllinen.

Pyri harjoittelemaan kevyesti 3-4 kertaa päivässä. Pidä lepopäiviä 1-3 kertaa viikossa.

Kun lantionpohjan lihasten tunnistamisharjoitus onnistuu, opettele käyttämään lantionpohjan lihaksia arjen pienissäkin ponnistuksissa. Supista lantionpohjan lihaksia kevyesti ennen kuin nouset seisomaan, nostat vauvaa, yskit tai naurat.

Kun tunnistat lantionpohjan lihakset ja jaksat tehdä noin 15-20 jännitystä peräkkäin myös pystyasennossa, voit siirtyä tekemään voimaharjoituksia.

Lue lisää lantionpohjan lihasten palautumisesta synnytyksen jälkeen:

Arven käsittely

Välilihan leikkauksen ja repeämän aiheuttamaa arpea kannattaa käsitellä, jotta se ei aiheuta kiristystä. Voit aloittaa arven käsittelyn, kun haava on parantunut ja tikit ovat sulaneet. Käytä arven käsittelyssä rasvapitoisen perusvoiteen sijaan öljyä.

Lue lisää arven itsehoidosta:

harjoittelu; lantionpohjan lihas; liikunta; arpi; kuntoutuminen; arki; kipu; arven käsittely; ummetus; raskaus; repeämä; peräaukon sulkijalihas; liikkuminen; toimintakyky; synnytys; kuntoutus; hoito

Kyllä

Päivitetty  10.6.2022