Kehoni raskauden ja synnytyksen jälkeen

Raskauden ja synnytyksen jälkeen tuntemukset, asenteet ja käsitykset omasta kehosta voivat muuttua.

Kehonkuvan muutosten hyväksyminen ja ajan antaminen palautumiselle on tärkeää.

Haitarin otsikkotaso2
Kehon asennon muuttuminen

Raskausaika ja synnytys venyttävät ja kuormittavat erityisesti lantionpohjan- ja keskivartalon lihaksia, jotka ovat tärkeitä kehon asennon kannattelussa.  Kehosi voi tuntua vielä pehmeältä ja joustavalta synnytyksen jälkeen. Vie aikansa ennen kuin sidekudokset palautuvat. 

Tutustu muuttuneeseen kehoon, jotta saat heräteltyä lantionpohjan- ja keskivartalon lihakset uudelleen tukemaan hyvää asentoa. Opettele aktivoimaan lantionpohjaa ennakoivasti ennen kuormitusta ja huomioimaan kehon asentoa arjen toimien lomassa.

Lue lisää lantionpohjan- ja vatsalihasten palautumisesta ja harjoittelusta sekä ryhdin ja asennonhallinnan harjoittelusta raskauden ja synnytyksen jälkeen Kuntoutumistalon oppaista:

Lantionpohjan palautuminen synnytyksestä

Synnytyksen jälkeen emättimessä ja lantionpohjassa voi olla turvotusta ja kipua ensimmäisten päivien tai viikkojen ajan. Mikäli synnytyksessä on tullut vaurioita emättimeen tai välilihaan, tai väliliha on jouduttu leikkaamaan, toipuminen vie pidempään. Alatiesynnytys venyttää emätintä ja sen vieruskudoksia voimakkaasti. Emätin palautuu venytyksestä yleensä jälkitarkastukseen mennessä eli noin 6–8 viikon aikana synnytyksestä. Emättimessä on hyvä verenkierto ja se yleensä paranee nopeasti. Lantionpohjan lihasten voimakkaan venymisen takia ensimmäisten viikkojen aikana voi esiintyä ongelmia virtsan, ilman ja ulosteen pidätyksessä. Lantionpohjan lihasten aktivoiva harjoittelu onkin tärkeä aloittaa jo seuraavana päivänä synnytyksen jälkeen. Näistä oppaista saat lisää tietoa lantionpohjan palautumisesta synnytyksen jälkeen ja lantionpohjan lihasten tunnistamisharjoitteiden tekemisestä.

Huomioita lantionpohjaan synnytyksen jälkeen
  • Suihkuttele ulkosynnyttimiä wc-käyntien yhteydessä niin kauan kun vuotoa esiintyy tai haavat eivät ole parantuneet. Taputtele iho kuivaksi.
  • Tauota pitkään istumista.
  • Hoida limakalvoja intiimialueille sopivilla perusvoiteilla tai öljyillä. Jos sinulla on ompeleita intiimialueilla, niin voiteiden käyttöä suositellaan noin 2-3 viikkoa synnytyksestä, jolloin ompeleet ovat sulaneet.
  • Tee arven alueelle lempeää, kivutonta hierontaa limakalvojen hoidon yhteydessä.
  • Huomioi ennakoiva lantionpohjan lihasten aktivointi arjen tilanteissa kuten nostojen yhteydessä, yskiessäsi tai aivastaessasi.
  • Aloita lantionpohjan lihasten harjoittelu.
  • Ehkäise ummetusta.
  • Hyödynnä ulostaessasi matalaa jakkaraa jalkojen alla, jolloin saat paremman ulostamisasennon.
  • Tue tarvittaessa välilihan aluetta sormilla. kun ulostat.
  • Hoida kipua ja turvotusta jääsiteellä.

Katso ja tulosta PDF-ohje jääsiteen käytöstä.

Hormonaaliset muutokset

Synnytyksen jälkeen naisen kehossa tapahtuu myös suuria hormonaalisia muutoksia. Estrogeeni- ja progesteronihormonien tuotanto laskee. Estrogeenitasot pysyvät matalina imetyksen ajan, mikä muun muassa ohentaa emättimen limakalvoja ja voi tehdä niistä herkät ja aristavat. Limakalvojen hoito onkin tärkeää synnytyksen jälkeen ja imetyksen aikana. Kun estrogeenitasot pysyvät matalana niin kuukautiset pysyvät poissa. Myös munasarjojen testosteronituotanto vähenee imetyksen aikana. Tällöin on tavallista, että seksuaalinen halukkuus vähenee.

Lue lisää synnytyksestä toipumisesta Naistalosta.

palautuminen; vauva; hormonit; palautua; lantionpohja; keho; odotusaika; kuntoutuminen; kroppa; muuttua; muutos; synnytys; raskaus; kuntoutus

Kyllä

Päivitetty  25.3.2022