Miten tulen toimeen heikentyneen tasapainon kanssa?

Jos tasapainosi on heikentynyt ja liikkuminen on hankalaa, kannattaa ensin varmistaa liikkumisen turvallisuus. Epävarman tasapainon takia ei tarvitse jäädä paikalleen lepäämään.

​​​

Kannattaa haastaa tasapainoa päivittäin oman taitotason mukaan. 

Ulkoiset tekijät vaikuttavat tasapainon hallintaan joissain tilanteissa. Tällaisia ovat esimerkiksi liikkuminen pimeässä, liukuportaissa, laiturilla, bussissa tai ruuhkassa. Varmista tällöin liikkumisesi turvallisuus esimerkiksi ottamalla tukea kaiteesta.

Tarvittaessa apuvälineiden käyttö helpottaa liikkumista ja tekee siitä turvallista.

Testaa, oletko huomioinut liikkumisen turvallisuuden

kuva/video KysymysVastaus1Vastaus2Oikea vastaus 1 tai 2 Vastaus1 selite Vastaus2 seliteNeutraali selite (x)
Ulkoillessani käytän tukevia kenkiä ja liukkaalla nastakenkiä tai liukuesteitä.KylläEn1Hyvä, liukastumistapaturmien ennaltaehkäisy on järkevää! Tukevat kengät tuovat varmuutta liikkumiseen​.Liukastumistapaturmien ennaltaehkäisy on järkevää! Tukevat kengät ja liukuesteet tuovat varmuutta liikkumiseen.
Olen liukastunut tai melkein liukastunut sisällä liikkuessa.KylläEn2Jos koet liukastumisvaaraa sisätiloissa, sinun kannattaa kokeilla erilaisia sisäkenkiä tai sukkia. Voit myös liikkua paljain jaloin. Joskus liian pitävä tai tarraava liukueste jalan pohjassa voi tuoda epävarmuutta kävelyyn.Hyvä. Tarvittaessa voit kokeilla erilaisia sisäkenkiä tai sukkia, jotta saat varmuutta liikku​miseen.
Kodissani on huomioitu hyvä valaistus.KylläEi1Hienoa! Huomioithan hyvän valaistuksen myös yöaikaan liikkuessasi.Kirkkaammat valot päiväsaikaan ja yövalojen lisääminen öiseen aikaan voi vaikuttaa kotona liikkumisen turvallisuuteen.
Kodissani liikkumisväylät ovat avoimet, eikä lattialla ole mattoja, johtoja tai kynnyksiä.KylläEi1Hienoa, kompastumisvaara on huomattavasti pienempi, kun kulkuväylät ovat avoimia, matot eivät ole rullalla ja johdot ovat siististi pois kulkuväyliltä​.Kompastumisriskin minimoimiseksi voit miettiä mattojen sijoittelua pois kulkuväyliltä ja johtojen niputtamista pois lattialta. Kynnyksiin voi tarvittaessa asentaa liuskoja, jos niiden poistaminen ei ole mahdollista
Peseytyessäni huomioin kylpyhuoneen märän ja liukkaan lattian ja käytän tarvittaessa suihkutuolia.KylläEn1Hyvä, liukastumistapaturmien ennaltaehkäisy on järkevää! Istuessasi pystyt keskittymään peseytymiseen, eikä sinun tarvitse pelätä kaatumista.Oman kunta​si apuvälineyksiköstä voit lainata turvallisia apuvälineitä. Saat myös ohjausta apuvälineiden käyttöön. Apuvälineyksiköiden aukioloajoista ja ajanvarauksesta löytyy tietoa kuntasi verkkosivuilta.
Käytän liikkumisen apuvälinettä, kuten kävelykeppiä tai rollaattoria tarvittaessa.KylläEn1Hyvä! Apuvälinetarpeen muuttuessa voit ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai kuntasi apuvälineyksikköön.Oman kuntasi apuvälineyksiköstä voit lainata turvallisia liikkumisen apuvälineitä. Saat myös ohjausta niiden käyttöön. Apuvälineyksiköiden aukioloajoista ja ajanvarauksesta löytyy tietoa kuntasi verkkosivuilta. Myös kävelysauvoista voi olla hyötyä kävelyn varmistamiseksi.
Harjoittelen säännöllisesti tasapainon hallintaa ja lihasvoimaa.KylläEn1Hienoa, säännöllisellä liikunnalla voit ylläpitää lihastesi kuntoa ja ehkäistä kaatumisia tehokkaasti.Liikkuminen auttaa ylläpitämään toimintakykyäsi. Voit saada apua ja ohjausta omaehtoisen harjoittelun aloittamiseen esimerkiksi terveydenhuollosta, kunnan liikuntatoimesta tai potilasjärjestöiltä.

Edellinen sivuOpashakuun

 

Kyllä

Päivitetty  27.3.2020