Ergonomia työssä ja opiskelussa

Erilaisissa työtehtävissä painottuvat ​ergonomian eri osa-alueet.

​​

Ergonomia yhdistetään usein työskentelyyn näyttöpäätteellä tai nostamista ja kantamista vaativiin työtehtäviin.

Se liittyy kuitenkin kaikkiin työtehtäviin. Työergonomia on sekä työntekijän että työnantajan vastuulla. Sinun kannattaa selvittää oman työpaikkasi tarjoamat mahdollisuudet, kuten työfysioterapeutin palvelut ja työskentelyvälineiden hankintaan liittyvät käytännöt. Myös opiskellessa voi olla mahdollista saada ohjausta ergonomia-asioissa oppilaitoksen kautta.

Mikäli tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä tai apuvälineitä työkyvyn ja opiskelun mahdollistamiseksi toimintakyvyn rajoitteen takia, sinulla voi olla oikeus saada ne lääkinnällisenä kuntoutuksena tai Kelan ammatillisena kuntoutuksena.

Tehtävä

kuva/video KysymysVastaus1Vastaus2Oikea vastaus1 tai 2Vastaus1 selite Vastaus2seliteNeutraali selite (x)
Työskentelen/opiskelen pääsääntöisesti istuen. KylläEiKiinnitä huomiota istuma-asentoosi. Käytä tuolia, joka on sinulle sopiva ja hyödynnä tuolin säätöominaisuuksia.

Jos istut pöydän ääressä, säädä tuolin ja pöydän korkeudet sopiviksi ja asettaudu riittävän lähelle pöytää. ​

Muista myös pitää taukoja istumisesta: vaihda asentoa, nouse seisomaan, lähde liikkeelle ja tee taukojumppaa.

Lue lisää:
Siirry seuraavaan kohtaan.x
Seison työssäni/opiskellessani paljon.Kyllä EiKiinnitä huomiota seisoma-asentoosi. Käytä sopivia jalkineita ja kokeile esimerkiksi erilaisia seisoma-alustoja.

Huolehdi myös riittävästä lihaskunnosta ja kehonhallinnasta, jotta jaksat ylläpitää hyvän asennon seistessä.

Jos työskentelet tason ääressä, säädä se mahdollisuuksien mukaan sopivalle työskentelykorkeudelle. Huomioi myös työvälineiden sijoittelu ja niiden sopivuus sinulle suhteessa työtehtävään.

Muista myös pitää taukoja: vaihda asentoa, lähde liikkeelle ja tee taukojumppaa.

Lue lisää:
Siirry seuraavaan kohtaan.x
Käytän työssäni/opiskellessani tietokonetta.Kyllä EiKiinnitä huomiota työskentelyasentoosi ja työpisteeseesi.

Suosi säädettäviä kalusteita. Erityisesti työtuolin ja –pöydän tulisi olla säädettävissä. Säädä pöytä ja tuoli sinulle sopiviksi.

Pidä työpisteesi järjestyksessä ja kulkureitit esteettöminä. Huomioi, että valaistus ja ilmastointi ovat sopivat työn suorittamiseen. Käytä esimerkiksi kuulokkeita tai korvatulppia, jos ympäristö on hälyinen ja häiritsee keskittymistäsi.

Pidä riittävästi taukoja ja vaihda työskentelyasentoasi päivän aikana. Tee taukojumppaa.

Pyydä työpisteen muokkaukseen ja taukoliikuntaan tarvittaessa ohjausta esimerkiksi työfysioterapeutilta.

Lue lisää:
Siirry seuraavaan kohtaan.x
Työni/opiskeluni on fyysisesti raskasta.KylläEiKun joudut tekemään paljon kehoasi rasittavia asioita, kiinnitä erityistä huomiota tapaasi työskennellä. Käytä kehoasi säästellen ja hyödynnä mahdolliset apuvälineet.

Jos joudut työssäsi nostamaan tai kantamaan taakkoja, opettele nosto- ja kantotekniikka. Mikäli työsi vaatii olemaan pitkiä aikoja samoissa asennoissa, opettele käyttämään kehoasi säästäväisesti.

Pidä riittävästi taukoja työssä, vaihda usein asentoa, liiku ja tee taukojumppaa. Anna itsellesi aikaa palautua työtehtävien välillä.

Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi ja hyvästä kunnosta, jotta jaksat työskennellä. Syö ja liiku riittävästi ja monipuolisesti. Tee sinulle mielekkäitä asioita vapaa-ajallasi, jotta palaudut työn rasituksesta.

Pyydä tarvittaessa ohjausta esimerkiksi työfysioterapeutilta ergonomiseen työskentelyyn ja kehonhuoltoon.

Lue lisää:
Siirry seuraavaan kohtaan.>x
Työni/opiskeluni sisältää paljon toistuvia työvaiheita.KylläEiHuolehdi, että työskentelytilasi on järjestyksessä ja liikkuminen on esteetöntä. Säädä mahdolliset työskentelytasot ja työtuoli sopivaksi suhteessa työtehtävään. Käytä sinulle sopivia työvälineitä.

Vaihda asentoa ja työskentelyrytmiä mahdollisuuksien mukaan. Pidä taukoja ja tee taukojumppaa. Voit vähentää yksipuolista rasitusta myös vaihtelemalla työtehtäviä.

Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi ja hyvästä kunnosta, jotta jaksat työskennellä. Syö ja liiku riittävästi ja monipuolisesti. Tee sinulle mielekkäitä asioita vapaa-ajallasi, jotta palaudut työn rasituksesta.

Pyydä tarvittaessa ohjausta esimerkiksi työfysioterapeutilta ergonomian parantamiseksi ja taukoliikuntaan.

Lue lisää:
Siirry seuraavaan kohtaan.x
Työni/opiskeluni vaatii keskittymistä, muistamista ja uuden oppimista.KylläEiSinun kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten ja missä työskentelet. Tee itsellesi työlista ja hoida aina yksi tehtävä kerrallaan, jos mahdollista. Rauhoita työtilasi ylimääräisiltä häiriöiltä.

Pidä taukoja, tee taukoliikuntaa ja anna ajatusten rauhoittua.

Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi ja hyvästä kunnosta, jotta jaksat tehdä töitä. Syö ja liiku riittävästi ja monipuolisesti. Varmista riittävä unen saanti ja tee sinulle mielekkäitä asioita vapaa-ajallasi, jotta palaudut työn rasituksesta.

Lue lisää:
Tarkasta oletko vastannut kaikkiin kohtiin ja mieti, miten voit vaikuttaa työ- tai opiskeluergonomiaasi vastausten perusteella.x

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  4.4.2020