Ergonomia levätessä

Voit vaikuttaa unen laatuun sekä ehkäistä ja lievittää mahdollisia kipuja hyvällä nukkumisergonomialla.

​​

Uni on kaikille välttämätöntä ja ihminen nukkuukin noin kolmasosan elämästään. Sinun kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, miten ja missä nukut.

Unessa lihaksesi rentoutuvat etkä tiedosta aktiivisesti omaa asentoasi. Nukkuessa olet myös pidempiä jaksoja paikallaan kuin valveilla ollessasi. Jos nukkuma-asentosi aiheuttaa esimerkiksi venytystä tai puristusta hermoille ja nivelille, se voi johtaa puutumisen tunteeseen, kipuun tai lihasjäykkyyteen.

Unen laatuun vaikuttavat nukkumisasennon lisäksi myös monet muut tekijät. Kiinnitä huomiota siihen, mitä teet ennen nukkumaanmenoa ja millainen nukkumisympäristösi on.

Teht​ävä

kuva/videoKysymysVastaus1Vastaus2Oikea vastaus 1 tai 2Vastaus1 selite Vastaus2 seliteNeutraali selite (x)
Nukkumisrytmini on epäsäännöllinen. KylläEi2Sinun kannattaa päättää säännölliset nukkumaanmeno- ja heräämisajat ja pitää niistä kiinni. Joskus nukkumisrytmiin vaikuttaa jokin ulkopuolinen tekijä, kuten vuorotyö. Huolehdi myös silloin riittävästä levosta.Hyvä! Ylläpidä säännöllistä nukkumisrytmiäsi pitämällä kiinni säännöllisistä nukkumaanmeno- ja heräämisajoista.
Makuuhuoneeni on hyvä paikka nukkua.KylläEi1Hienoa! Ylläpidä hyvää nukkumisympäristöä huolehtimalla, että makuuhuoneesi on sopivan viileä, mahdollisimman pimeä, riittävästi ilmastoitu ja meluton ja että sänkyvaatteesi ovat puhtaat.Kiinnitä huomiota nukkumisympäristöösi. Huolehdi, että makuuhuoneesi on sopivan viileä, mahdollisimman pimeä, riittävästi ilmastoitu ja meluton ja että sänkyvaatteesi ovat puhtaat.
Patjani ja tyynyni tuntuvat huonoilta.KylläEi2

Sinun kannatta kiinnittää huomiota tyynyn ja patjan valintaan.

Lue lisää Selkäkanavan sivuilta:

Hyvä! Olet valinnut itsellesi sopivan tyynyn ja patjan.

Halutessasi voit lukea lisää Selkäkanavan sivuilta:

Rauhoitun hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.KylläEi1

Hyvä! Välttämällä kofeiinipitoisia juomia, raskasta liikuntaa ja älylaitteiden käyttöä juuri ennen nukkumaanmenoasi, ylläpidät unesi laatua.

Halutessasi voit lukea lisää nukkumisergonomiasta Selkäkanavan sivuilta:

Rauhoita tilanne ennen nukkumaanmenoasi. Lopeta älylaitteiden käyttö vähintään puoli tuntia aikaisemmin. Rajoita myös kahvin ja muiden kofeiinipitoisten juomien nauttimista ja vältä raskasta liikuntaa iltaisin.

Lue lisää nukkumisergonomiasta Selkäkanavan sivuilta:

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  4.4.2020