Ergonomia kotiaskareita tehdessä

Kotiaskareita tehdessä on hyvä huomioida työn tauottaminen ja ergonomia.

Kotona tehtävät askareet, kuten siivoaminen, ruuanlaitto, vaatehuolto ja pihatyöt, liittyvät lähes jokaisen elämään. Ne ovat hyvää hyötyliikuntaa.

Jos teet kotitöitä pitkiä aikoja kerrallaan tai hankalissa asennoissa, se voi aiheuttaa tai lisätä väsymistä ja kipua. Tauota kotiaskareiden tekoa tai jaksota niiden tekemistä pienempiin eriin tai useammalle päivälle.

Tehtävä

kuva/videoKysymysVastaus1Vastaus2Oikea vastaus 1 tai 2Vastaus1 selite Vastaus2 seliteNeutraali selite (x)
Teen keittiötyöt hyvässä seisoma-asennossa.KylläEn1

Hyvä! Keittiötöitä tehdessäsi saatat huomaamattasi seistä pitkiäkin aikoja. Siksi on tärkeää, että seisot hyvässä asennossa ja vaihdat asentoa tarvittaessa.

Halutessasi voit lukea lisää:

Keittiötöitä tehdessäsi saatat seistä huomaamattasi pitkiäkin aikoja. Huomioi, missä asennossa seisot ja vaihda asentoa tarvittaessa.

Lue lisää:

Siivoan aina koko asunnon kerrallaan.KylläEn2

Jos väsyt tai kipeydyt kohtuuttomasti siivoamisesta, jaa siivousta useammalle eri päivälle. Mieti myös millaisissa asennoissa siivoat ja ovatko välineet sinulle sopivia.

Hyvä! Siivousurakka kannattaa jakaa useammalle päivälle. Valitse sopivat välineet ja tavat siivota. Näin kehosi kuormittuu vähemmän.

Saan pestyä ja ripustettua pyykin kuivumaan vaivatta.KylläEn1

Hyvä! Kiinnittämällä huomiota siihen, missä asennossa täytät ja tyhjennät pyykkikoneen ja miten ripustat pyykit kuivumaan, vähennät kehosi tarpeetonta rasittumista.

Kiinnitä huomiota siihen, missä asennossa täytät ja tyhjennät pyykkikoneen. Voit helpottaa pyykin ripustamista kuivumaan käyttämällä matalaa pyykkitelinettä.

Kipeydyn aina pihatöitä tehdessäni.KylläEn2

Lämmittele ja venyttele ennen pihatöiden aloittamista ja niiden jälkeen. Jaa raskaat pihatyöt useammalle päivälle ja huolehdi hyvistä työskentelyasennoista ja sopivista työvälineistä.

Hyvä! Kun lämmittelet ja venyttelet ennen pihatöiden aloittamista ja niiden jälkeen sekä huolehdit hyvistä työskentelyasennoista, voit vähentää kehosi tarpeetonta rasitusta.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  25.5.2020