Miten vatsalihakset palautuvat raskauden jälkeen?

Vatsalihasten ja jännesauman palautuminen tapahtuu vähitellen muutamien kuukausien aikana.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​Suorat vatsalihakset loitontuvat raskauden aikana kohdun ja vauvan kasvaessa. Samalla vatsalihasten välinen jännesauma venyy.

Vatsalihasten erkaumassa vatsalihakset eivät palaudu ennalleen synnytyksen jälkeen. Suorat vatsalihakset ovat erkaumassa kaukana toisistaan ja niiden välissä on tunnettavissa selvä rako. Vatsa saattaa myös tuntua erityisen pehmeältä. Ponnistustilanteissa vatsalihasten väliin saattaa nousta harjanne ja vatsa voi pömpöttää.

Erkauman takia vatsalihasten toiminta on puutteellista, eivätkä lihakset tue keskivartaloa riittävästi. Tämä voi johtaa erilaisiin tuki- ja liikuntaelinongelmiin, esimerkiksi selkäkipuihin. Erkaumalla voi olla yhteyttä myös lantionpohjan toimintahäiriöihin, kuten virtsakarkailuun.

​Miten harjoitan vatsalihaksiani?

Voit aloittaa näiden harjoitusten tekemisen pari viikkoa synnytyksen jälkeen. Harjoitukset parantavat ryhtiä ja keskivartalon hallintaa.

Vatsan tiivistys

Asetu lattialle koukkuselinmakuulle, alaselässä tulisi säilyä luonnollinen notko. Supista lantionpohjan lihaksia kevyesti uloshengityksen aikana ja tiivistä vatsaa samalla kevyesti. Huomioi, että selän asento ei muutu.

Rentouta sisäänhengityksen aikana. Kun harjoitus sujuu koukkuselinmakuulla ja pystyt säilyttämään alaselän asennon, voit tehdä saman harjoituksen myös istuen ja seisten.

Selinmakuulla käsien vuorokurotus (video)

Hyvä ryhti (video)

​Hakeudu fysioterapeutin vastaanotolle, jos olet epävarma lantionpohjan lihastesi kunnosta tai vatsalihastesi palautumisesta. Fysioterapeutti ohjaa sinulle yksilölliset harjoitteet lantionpohjan ja vatsalihasten kuntouttamiseksi.

Muualla Kuntoutumistalossa

Lisätietoa lantionpohjan fysioterapiasta löydät Kuntoutumistalon Tietoa-osiosta​.


Edellinen sivuOpashakuun

  

Kyllä

Päivitetty  27.9.2018