Rakon koulutus

Laskeumapotilaat saattavat kärsiä rakon tyhjentämisvaikeuksista, jolloin virtsarakko ei tyhjene kerralla hyvin ja virtsaamiskäynnit saattavat tihentyä.

Virtsarakon tehtävänä on varastoida virtsaa ja tyhjentyä sopivan tilaisuuden tullen. Normaalit virtsaamisvälit ovat päivällä 3–4 tuntia ja öisin käyntejä on korkeintaan yksi. Rakko on yliaktiivinen, kun virtsaamiskäynnit ovat tihentyneet, mutta virtsan määrä on kerralla pieni ja sinulla voi olla vaikeuksia ehtiä ajoissa vessaan.

Kouluttamalla rakkoa voit parhaassa tapauksessa oppia pidentämään virtsaamisvälejä, virtsaamaan enemmän kerralla ja vähentää pakottavaa kiirettä vessaan

Virtsaamispäiväkirjan avulla voit kartoittaa omaa tilannettasi. Merkitse siihen kaikki vuorokauden WC-käyntisi, kerralla virtsattu määrä sekä juomasi nesteen määrä ja laatu.

Virtsaamispäiväkirja (PDF)

Miten yliaktiivista virtsarakkoa koulutetaan?

  • Pyri pidentämään virtsaamisvälejä asteittain. Kun tunnet virtsaamistarpeen, yritä siirtää vessaan menoa. Aluksi vaikka vain 5­–10 minuuttia.
  • Jätä niin sanotut varmuuden vuoksi -käynnit pois.
  • Huolehdi riittävästä juomisesta. Juo 1,5–2 litraa nestettä päivässä. Kahvi, tee ja alkoholi saattavat kuitenkin ärsyttää rakkoa lisää, joten niitä voi olla hyvä välttää.
  • Myös kiire, jännitys ja kylmä voivat herättää virtsaamistarpeen. Opettele rentoutumaan ja ottamaan tilanteet rauhallisesti haltuusi.

Tarkista istuma-asentosi virtsatessa

Video: Hyvä virtsaamisasento

Helpota pakottavaa virtsaamistarvettasi

Video: Rakkoa rauhoittava keino 1

Video: Rakkoa rauhoittava keino 2

Video: Rakkoa rauhoittava keino 3

Ylivenyttynyt rakko

Ylivuotovirtsankarkailussa virtsaamistarve ei herää ajoissa ja rakkoon varastoituu liikaa virtsaa. Tällöin on aloitettava rakon kouluttaminen, jonka tavoitteena on virtsaamisvälien normalisoituminen ja rakon ylivenyttymisen välttäminen.

Virtsaamisvälien normalisoiminen

Normaali virtsaamisväli päivisin on noin kolme tuntia. Öisin käyntejä on korkeintaan yksi. Yleensä virtsaamistarve on voimakas silloin, kun rakossa on 3,5–4 desilitraa virtsaa. Rakon maksimikapasiteetti on noin puoli litraa.

Aloita oman tilanteesi kartoittaminen täyttämällä virtsaamispäiväkirjaa, johon merkitset kaikki vuorokauden WC-käyntisi, virtsamäärät ja juomasi nesteen määrä ja laatu.

Aloita virtsaamisvälien lyhentäminen. Opettele virtsaamispäiväkirjaa täyttämällä ennakoimaan, milloin rakossa on noin 3,5–4 dl virtsaa. Mene jo silloin vessaan, vaikket vielä tuntisikaan virtsaamistarvetta.

Apua näistä keinoista

  • Varmista rakon kunnollinen tyhjeneminen käymällä WC:ssä kiireettömästi.
  • Virtsaamisrefleksi voi herätä juoksevan veden lorinan avulla. Refleksiä voi yrittää ärsyttää myös nykäisemällä nopeasti häpykarvoista.
  • Istu pöntöllä selkä suorana.
  • Anna rakon tyhjentyä omalla paineellaan. Voit vielä kallistaa lantiota eteen ja taakse ja sivulta toiselle rakon mahdollisemman hyvän tyhjenemisen varmistamiseksi.
  • Nouse lopuksi vielä seisomaan ja istahda uudelleen tehostaaksesi rakon tyhjentymistä.
  • Voit kokeilla virtsaamista myös suihkussa seisten, jolloin lantion asento on voi olla parempi rakon tyhjentymisen kannalta.

Juominen

Riittävä nestemäärä on 1,5–2 litraa vuorokaudessa. Vältä liiallista juomista rakon venymisen välttämiseksi.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018