Monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä vie voimia, mikä avuksi?

Voit vaikuttaa kivun kokemiseen vaikuttamalla mielialaasi. Mielihyvää tuottavien ja itselle tärkeiden asioiden huomiointi auttaa pärjäämään kivun kanssa.

Kehossa tapahtuvat asiat vaikuttavat mieleen ja mielen tapahtumat vaikuttavat kehoon. Kipuaistimusta ei ole ilman mieltä. Siksi voidaankin sanoa, että kipu on aina myös korvien välissä. Käsittelemme kipua yksilöllisesti, mutta on tavallista, että pitkittynyt kipu koettelee voimavaroja ja jaksamista.

Mieliala saattaa olla alakuloinen, ahdistunut tai turhautunut. Tällaiset tunteet ovat tavallisia mielen reagointitapoja kuormittavissa elämäntilanteissa, mutta pitkittyessään ne saattavat haastaa toimintakykyä ja kuntoutumista. Siksi onkin tärkeää, että tunnistat kuntoutumistasi tukevat voimavarat, joiden avulla pystyt elämään mielekästä elämää kivusta huolimatta.

Kehon ja mielen vuorovaikutus näyttäytyy myös siinä, että voimme vaikuttaa kivun kokemiseen vaikuttamalla mielialaamme ja jaksamiseemme. Tarkkaavuuden suuntaaminen mielihyvää tuottaviin ja itselle tärkeisiin asioihin auttaa pärjäämään kivun kanssa ja edistää kuntoutumista. Myös saavutettavissa olevien tavoitteiden asettaminen auttaa etenemään haluttuun suuntaan.

kipu; mielihyvä; kipuaistimus; kuntoutus; jaksaminen; voimavara; vuorovaikutus; toimintakyky; mieliala; tarkkaavuus; kuntoutuminen

Kyllä

Päivitetty  7.6.2023