Monimuotoisen paikallisen kipuoireyhtymän kuntoutusopas

Monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä eli CRPS, Complex Regional Pain Syndrome, tarkoittaa oireyhtymää, jolle on ominaista oireilevan raajan kipu, turvotus ja tunnon ja toiminnan muutokset. Muutoksia voi olla myös ihon lämpötilassa, värissä ja hikoilussa.

Tavallisemmin oireet voivat ilmaantua vamman tai trauman jälkeen. Se voi kehittyä myös jonkun sairauden yhteydessä tai toimenpiteen jälkeen.

Oireyhtymää voidaan hoitaa

Hoidon perusta on toimintakyvyn tukeminen esimerkiksi monipuolisella harjoittelulla. Harjoittelua toteutetaan erilaisilla terapiamenetelmillä ja lääkkeettömillä hoitomuodoilla. Kipua hoidetaan tarvittaessa myös lääkityksellä.

Terapiamenetelminä voidaan aluksi käyttää kehon puoliero- ja mielikuvaharjoittelua ja peiliterapiaa. Karaisuharjoitteita käytetään myös usein terapiamuotona. Harjoitteet ohjataan sinulle terapiassa yksilöllisesti. Tarkoituksena on palata mahdollisimman pian kaksikätiseen työskentelyyn ja mahdollisimman normaaleihin toimintoihin sekä oppia omaa kivunhallintaa.

Huomioithan, että tämä yleisopas ei korvaa terveydenhuollon ammattilaiselta saatua ohjausta. Pyydä tarvittaessa neuvoa sinulle sopivista ohjeista.

Tulostettavan version oppaasta löydät täältä: